Caprese salát - jednoduchý italský recept plný svěžích chutí
Milé kuchařky a kuchaři, dnes si spolu připravíme pravý italský salát caprese, který patří k nejoblíbenějším předkrmům italské kuchyně. Kombinace šťavnatých rajčat, krémové mozzarelly a voňavé bazalky je prostě neodolatelná! Tento recept na mozzarellu s rajčaty vás okouzlí svojí jednoduchostí a přitom dokonalou chutí. A nejlepší na tom je, že ho zvládnete připravit za pouhých 10 minut!
Caprese (italsky Insalata Caprese, znamenající salát z Capri) je jednoduchý italský salát pocházející z Kampánie. Barvy salátu, červená, bílá a zelená, mají připomínat italskou vlajku. Caprese je servírován obvykle jako antipasto (předkrm), ne jako contorno (příloha jídla).
Seznam surovin
- 3 velká zralá rajčata
- 2 kuličky čerstvé mozzarelly (každá 125g)
- 1 hrst čerstvých bazalkových lístků
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžička balsamikového octa (nepovinné)
- mořská sůl podle chuti
- čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup přípravy
- Rajčata omyjeme a nakrájíme na pravidelné plátky silné přibližně 1 cm.
- Mozzarellu necháme okapat a nakrájíme ji na plátky podobné tloušťky jako rajčata.
- Na servírovací talíř střídavě skládáme plátky rajčat a mozzarelly tak, aby se částečně překrývaly.
- Mezi plátky vkládáme čerstvé lístky bazalky.
- Zakápneme kvalitním extra panenským olivovým olejem.
- Podle chuti osolíme mořskou solí a opepříme čerstvě mletým pepřem.
- Pokud máme rádi, můžeme zakápnout trochou balsamikového octa.
Jak to dělají jinde
Inspirujte se receptem od Království chuti, které prozrazuje své osvědčené tipy pro dokonalý caprese salát.
Další tipy na dobré recepty – chci jinam
Klíčová slova: caprese, caprese salát, mozzarella recepty, salát caprese, mozzarella s rajčaty, rajčata s mozzarelou, caprese recept, mozzarella s rajčaty a bazalkou, salat caprese, rajčatový salát s mozarellou