Lečo
Milé kuchařky, milí přátelé dobrého jídla!
Víte, jsou jídla, která nás dokážou lusknutím prstu přenést zpátky v čase. Jídla, která voní dětstvím, prázdninami u babičky a bezstarostnými odpoledni. Pro mě je jedním z takových kouzelných pokrmů právě lečo. Ta nádherně barevná směs plná slunce, zralých paprik a rajčat, která umí zahřát u srdce i v té nejchladnější den, ale nejlepší je samozřejmě v létě, když je všechno čerstvé ze zahrádky!
Každá rodina má svůj vlastní, recept na domácí lečo, který se dědí z generace na generaci. Někdo nedá dopustit na lečo s klobásou, jiný ho miluje jen tak, čistě zeleninové. A pak je tu věčná otázka – s vajíčky, nebo bez? A taky nesmíme zapomenout na sterilizované lečo krok za krokem, abychom si tu letní parádu mohli užívat i v zimě, že jo!
Dneska pro vás mám recept na lečo, který je sice jednoduchý, ale plný chuti a lásky. Je to takové moje lečo od Jany, které vychází z klasických českých tradic, ale nebojím se ho trochu vyšperkovat. A co je nejlepší? Je vážně rychlé! Žádné složité kuchtění, za chviličku máte na stole voňavý zázrak.
Přiznávám se, že když jsem začínala vařit, lečo mi přišlo jako něco, co zvládne i malé dítě. A vlastně je to pravda! Ale i v té největší jednoduchosti se skrývá umění – vybrat správné suroviny, pohlídat si správný postup, aby zelenina nebyla rozvařená, ale krásně křupavá, a aby se všechny chutě dokonale propojily. Tak pojďme na to!
Suroviny na poctivé domácí lečo
Na to naše kouzelné zeleninové lečo (s možností přidání klobásy, samozřejmě!) budeme potřebovat jen pár základních věcí. Snažte se, pokud je to možné, použít zeleninu co nejčerstvější, nejlépe ze zahrádky nebo z farmářského trhu. Ta chuť je pak úplně jiná!
- 500 g zralých rajčat
- 500 g zelených paprik (můžete přidat i červenou nebo žlutou pro barvu)
- 200 g cibule
- 150-200 g kvalitní paprikové klobásy (pokud děláte lečo s klobásou)
- 2-3 lžíce oleje nebo sádla
- Sůl (opatrně, klobása je slaná!)
- Čerstvě mletý pepř
- Sladká mletá paprika (nemusí být, ale dodá barvu a chuť)
- Volitelně: 2-4 vejce (na závěr)
Lečo recept: Jednoduchý postup krok za krokem
Teď se vrhneme na samotné kouzlení v kuchyni. Náš lečo recept je vážně snadný a rychlý. Připravte si prkénko, ostrý nůž a velký hrnec nebo hlubokou pánev. Já mám nejraději litinový hrnec, drží krásně teplo a lečo se v něm dusí jedna báseň!
- Nejprve si připravte zeleninu. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Papriky zbavíme jádřinců a nakrájíme na větší kousky nebo proužky – jak máte rádi. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme slupku a nakrájíme na kostky. Pokud použijete konzervovaná loupaná rajčata (v zimě skvělá volba!), nakrájíte je jen na menší kousky.
- Pokud děláte lečo s klobásou, klobásu oloupeme a nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka.
- Ve větším hrnci nebo hluboké pánvi rozehřejeme olej nebo sádlo na střední teplotu. Přidáme nakrájenou cibuli a restujeme ji dozlatova. Buďte trpěliví, pěkně orestovaná cibulka je základ chuti!
- Přidáme nakrájenou klobásu (pokud ji používáte) a krátce ji opečeme, aby pustila tuk a vůni.
- Přidáme nakrájené papriky. Promícháme s cibulkou a klobásou a restujeme asi 5-7 minut, dokud papriky trochu nezměknou, ale stále si drží tvar a barvu.
- Přidáme nakrájená rajčata (nebo konzervovaná). Promícháme, osolíme (opatrně!), opepříme a případně přidáme špetku mleté papriky.
- Směs přivedeme k mírnému varu, pak snížíme teplotu, přiklopíme pokličkou a dusíme asi 15-20 minut. Zelenina by měla změknout, ale ne rozvařit se na kaši. Lečo by mělo být šťavnaté, ale ne plavat ve vodě. Pokud je šťávy málo, můžete podlít lžící nebo dvěma vody nebo zeleninového vývaru.
- V této fázi je zeleninové lečo hotové. Můžete ho podávat hned.
- Pokud chcete lečo s vajíčky, na závěr rozklepněte do hrnce vajíčka a nechte je srazit. Můžete je nechat vcelku, jako „volské oko“ na leču, nebo je vidličkou vmíchat do směsi a nechat srazit jako míchaná vajíčka. Záleží na vaší chuti. My doma to máme rádi míchané!
- Ochutnejte a případně ještě podle chuti dosolte nebo opepřete. Někdo rád přidává i špetku cukru pro vyvážení kyselosti rajčat, ale pokud máte zralá a sladká rajčata, není to nutné.
A tadá! Vaše domácí lečo je připraveno k podávání. Skvěle se hodí s čerstvým chlebem, bramborami, nebo jen tak samotné. Je to jídlo, které voní domovem!
Lečo zavařování: Jak si uchovat chuť léta?
Když se na zahrádce urodí spousta paprik a rajčat, je lečo zavařování naprosto skvělý způsob, jak si uchovat tu úžasnou letní chuť i na chladné zimní měsíce. Sterilované lečo krok za krokem je jednoduché a zvládne ho opravdu každý. A věřte mi, v prosinci otevřít sklenici plnou slunce je k nezaplacení!
Postup je téměř stejný jako při vaření leča k okamžité spotřebě, jen je třeba dodržet pár zásad pro úspěšnou lečo recept sterilizace.
- Uvařte si lečo podle výše uvedeného receptu, ale vynechte přidání vajec a klobásy (nebo použijte klobásu, která je vhodná ke sterilizaci a víte, že se vám nezkazí). Zeleninové lečo je pro zavařování jistější.
- Horké lečo plňte ihned do čistých, vyvařených zavařovacích sklenic. Plňte je skoro až po okraj.
- Okraje sklenic pečlivě otřete, aby na nich nezůstaly žádné zbytky leča.
- Sklenice ihned uzavřete víčky. Použijte nová víčka, která dobře těsní.
- Sklenice s naplněným lečem vložte do hrnce s vodou tak, aby sahala asi do dvou třetin výšky sklenic. Dno hrnce můžete vyložit utěrkou, aby se sklenice při varu netloukly.
- Vodu přiveďte k varu a sterilujte při teplotě okolo 80-85°C po dobu 20-25 minut. Neměla by vřít prudce.
- Po uplynutí doby sterilace sklenice opatrně vyjměte (pozor, jsou horké!) a nechte je vychladnout dnem vzhůru. Tím se zajistí dokonalé zatěsnění víček.
- Vychladlé sklenice skladujte na chladném a tmavém místě, nejlépe ve sklepě nebo spíži.
A máte hotovo! Vaše sterilované lečo je připraveno na zimu. Stačí jen otevřít sklenici, ohřát a přidat třeba právě tu klobásu nebo vajíčka až těsně před podáváním. Je to tak snadné a přitom vám to v zimě tolik zpříjemní život!
Jak to dělají jinde? Pravé maďarské lečo a další varianty
Naše lečo je sice skvělé a tradiční, ale víte, že pravé maďarské lečo (neboli lecsó) je trochu jiné? Maďaři používají hodně cibule, tučnou paprikovou klobásu (kolbász) a často ho dělají opravdu pikantní. Někdy přidávají i slaninu. Je to hutnější a výraznější jídlo. Pro srovnání a inspiraci se můžete podívat třeba na tento recept od toprecepty.cz: Recept na maďarské lečo.
A variací je spousta! Někde přidávají cuketu, lilek, mrkev… Věřte mi, svět leča je mnohem bohatší, než se na první pohled zdá! Ale ten náš domácí lečo recept je prostě klasika, na kterou nedáme dopustit.
Další tipy na dobré recepty – chci jinam
Doufám, že vás náš lečo recept inspiroval k vaření! Pokud máte chuť objevit další skvělé a ověřené recepty z mé i vaší kuchyně, nezapomeňte se podívat do naší sekce Doporučujeme. Najdete tam spoustu inspirace na obědy, večeře, pečení i něco sladkého (nebo slaného, jak je libo!). Stačí kliknout sem: Další skvělé recepty na Dobre-Recepty.cz.
A teď otázka pro vás, milé čtenářky: Jaké je vaše nejoblíbenější lečo? Děláte ho s klobásou, s vajíčky, nebo úplně jinak? Podělte se o své tipy a zkušenosti v komentářích pod článkem! Ráda si počtu vaše rodinné tradice a vychytávky.
Přeji vám dobrou chuť a ať se vám lečo povede!
S láskou vaše Jana Nováková.