Těstovinový tuňákový salát – letní osvěžení na vašem stole
Milé kuchařinky a milovnice dobrého jídla, dnes si společně připravíme naprosto božský letní těstovinový salát s tuňákem, který vás okouzlí svou lehkostí a středomořskou chutí. Jako food bloggerka s bohatými zkušenostmi vám mohu zaručit, že tento těstovinový salát z linguine s tuňákem je naprostá bomba! Je to recept, který jsem zdokonalovala během svého působení v Itálii, a teď ho konečně můžu sdílet i s vámi.
Tento výborný letní těstovinový tuňákový salát je jako stvořený pro teplé dny, kdy se nám nechce trávit hodiny u sporáku. Kombinace křupavé zeleniny, šťavnatého tuňáka a al dente uvařených těstovin vytváří dokonalou harmonii chutí. Navíc je to recept, který zvládne opravdu každý – žádná složitá kuchařina, a přesto výsledek, který ohromí celou rodinu!
Seznam surovin na těstovinový tuňákový salát:
- 500 g těstovin linguine nebo tenké špagety
- 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě (po 160 g)
- 100 g černých nebo zelených oliv (vypeckovaných)
- hrst okapaných kaparů
- 100 g sušených rajčat
- 1 malou cibuli šalotku
- 80 g strouhaného parmezánu
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- Šťáva z jednoho citronu
- Hrst čerstvé bazalky
- Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Postup receptu na těstovinový tuňákový salát:
- Těstoviny linguine uvaříme v dostatečném množství osolené vody podle návodu na obalu, ideálně al dente. Po uvaření je scedíme a propláchneme studenou vodou, aby se nelepily.
- Mezitím si připravíme ostatní suroviny: sušená rajčata a kapary nasekáme nadrobno, cibuli šalotku nakrájíme na tenké půlměsíčky a omyté olivy překrájíme na kolečka.
- Tuňáka necháme okapat a rozdělíme ho na menší kousky.
- Ve velké míse smícháme vychladlé těstoviny s připravenou zeleninou a tuňákem.
- Přidáme olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř. Vše důkladně, ale opatrně promícháme, aby se tuňák příliš nerozdrobil.
- Nakonec přidáme natrhanou bazalku a většinu strouhaného parmezánu (část si necháme na ozdobu).
- Těstovinový salát s tuňákem necháme alespoň hodinu odležet v lednici, aby se chutě krásně propojily.
- Před servírováním dozdobíme zbylým parmezánem a čerstvými lístky bazalky.
Jak to dělají jinde
Pokud vás zajímá jiná varianta tohoto receptu, doporučuji se podívat na verzi od italského dovozce rybích specialit RIO Mare, který přináší zajímavou variantu klasického italského receptu.