Tapenáda

Tapenáda: Připravte si pravou francouzskou delikatesu!


Tapenáda: Pravá francouzská pomazánka z oliv, která vás okouzlí!

Milé kuchařky a milovnice dobrého jídla, dnes vám představím recept na pravou francouzskou olivovou tapenádu. Tato lahodná pasta z oliv pochází z francouzské Provence a její název je odvozen od provensálského slova „tapeno“, což znamená kapary. Tapenáda z černých oliv je nejen výborná pomazánka, ale také skvělý dip k čerstvému pečivu nebo zelenině. Připravím vám ji v klasické variantě!

Jako šéfkuchař, který měl tu čest vařit ve francouzských restauracích, vám prozradím, že pikantní olivová tapenáda je mezi místními považována za královnu všech pomazánek. Je to dokonalá kombinace slaných oliv, pikantních kapar a aromatických bylinek. Navíc je její příprava tak jednoduchá, že ji zvládne opravdu každý.

Seznam surovin na klasickou tapenádu:

  • 100 g vypeckovaných černých oliv
  • 2 filátka z ančoviček
  • 1 lžíce kapar
  • 1/2 cibule
  • 5 sušených rajčat
  • hrst petržele
  • citronová šťáva
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • čerstvě mletý pepř nebo chilli

Postup receptu:

  1. Olivy důkladně propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat.
  2. Do mixeru vložte olivy, ančovičky, kapary sušená rajčata, oloupanou cibuli a petržel.
  3. Přidejte citronovou šťávu.
  4. Směs rozmixujte do hladké pasty.
  5. Za stálého ručního míchání pomalu přilévejte olivový olej, až vznikne krémová konzistence.
  6. Dochuťte čerstvě mletým pepřem.
  7. V případě pikantní varianty přidejte nasekanou chilli papričku.
  8. Přendejte do vzduchotěsné nádoby a nechte v lednici alespoň 2 hodiny odležet.

Tipy pro servírování:

Tapenádu podávejte jako pomazánku na čerstvé bagety nebo krekry. Skvěle se hodí také jako dip k čerstvé zelenině nebo jako součást antipasti. Chuťovky s tapenádou z oliv můžete připravit i jako jednohubky – stačí na plátky bagety namazat vrstvu tapenády a ozdobit cherry rajčátkem nebo kapkou olivového oleje.

Jak to dělají jinde

Kluci v akci připravuje svou verzi tapenády ze zelených oliv.

Další tipy na dobré recepty – chci jinam

Hledáte další inspiraci pro vaše kulinářské experimenty? Navštivte naši sekci doporučených receptů

Sdílejte na: