Obsah
ToggleCaesar salát historie vzniku
Caesar salát je slavný salát filmových hvězd. Salát je velmi chutný a patří mezi 100 nejslavnějších receptů všech dob. Existuje několik verzí, jak Caesar salát vznikl. Nejpravděpodobnější je ta, že originální recept vytvořil italský kuchař a restauratér Caesar Cardini u příležitosti oslav 4. července 1924. Podle něj je salát pojmenován.
Caesar Cardini provozoval restauraci v městečku Tijuana v Mexiku. 4. července roku 1924 byla restaurace plná amerických turistů oslavujících Den nezávislosti a kuchyň byla brzy vyjedená. Caesar se tedy rozhodl vyrobit salát ze zbylých surovin dostupných v kuchyni. Jak to tak bývá výsledek předčil očekávání. Američané byli nadšeni a objednávali přídavek.
Originál recept
Originál recept na salát byl bez kuřecího masa a bez ančoviček.
Obsahoval pouze celé listy římského salátu, které se nejdříve promíchaly s olivovým olejem a poté ochutily solí a pepřem. Dále se přidala šťáva z citrónu a worcestrová omáčka. Na závěr se do salátu vmíchala vajíčka vařená přesně 1 minutu, parmezán a česnekové krutony.
Recept na Caesar salát podle Pohlreicha
Suroviny
- 2 hlávky římského salátu
- 2 ks kuřecích prsou
- 1/2 ks bagety – na krutony
- 1 hrst hoblinek parmezánu
- olivový olej
- 4 stroužky česneku
- sůl
- pepř
Suroviny na zálivku
- 2 žloutky
- 1 ks citronu
- 2 ks ančoviček
- 2 kávové lžičky dijonské hořčice
- 1 kávová lžička worcesterové omáčky
- 150 ml olivového oleje
- 1 lžička strouhaného parmezánu
Postup
Salát natrhejte na středně velké kousky do připravené mísy. Suroviny na zálivku dobře smíchejte aby zálivka měla hustší konzistenci.
Na pánvi osmažte stroužky česneku s olivovým olejem. Česnek vyjměte a vložte kostičky z bagety a nechte dozlatova opéct. Do pánve po krutonech dejte na tenké plátky (nebo kostičky) nakrájené kuřecí maso, které jste předtím osolili a opepřili.
Salát smíchejte těsně před podáváním se zálivkou, poté přidejte kousky kuřecího masa a vyskládejte je na salát. Salát ozdobte hoblinkami parmezánu a krutonky.