Houbové karbanátky jsou zdravější varianta české klasiky. Budeme potřebovat houby, cibuli, starší pečivo, uzené maso a další suroviny. Další varianty jsou karbanátky z mletého masa, pečené v troubě, kapustové, cuketové, květákové, rybí apod.
- 400 g houby
- 1 ks včerejší pečivo (houska)
- vývar
- 1 ks cibule
- 100 g uzeného masa
- 30 g másla
- 1 lžičku mletý kmín
- sůl
- mletý pepř
- 2 ks vejce
- 100 g strouhanky
- 100 g hladká mouka
- olej
Postup
- Starší housky nakrájíme na centimetrové kostičky, dáme do misky a zalijeme vývarem až se rozmočí.
- Cibuli a uzené maso nakrájíme na kostičky.
- Na pánvi cibuli a uzené maso krátce opečeme.
- Přidáme houby, kmín, sůl a pepř. Houby dusíme až jsou na skus měkké.
- Udušené houby dáme do větší mísy. Přidáme rozmočené housky, rozklepneme syrová vejce.
- Hmotu dobře propracujeme na směs, která bude tak tuhá aby se z ní daly vytvarovat rukou placičky velikosti dlaně. Pokud je směs řídká přidáme strouhanku.
- Placičky obalíme v trojobalu (hladká mouka, vejce, strouhanka).
- Smažíme po obou stranách do zlatova na pánvi s olejem.
- Podáváme s brambory, bramborovou kaší nebo s chlebem.
- Dobrou chuť!
Houbové karbanátky podle Pohlreicha
Zdeněk Pohlreich dělá křupavé houbové karbanátky z hlívy.