Houbové karbanátky

Houbové karbanátky

Houbové karbanátky jsou zdravější varianta české klasiky. Budeme potřebovat houby, cibuli, starší pečivo, uzené maso a další suroviny. Další varianty jsou karbanátky z mletého masa, pečené v troubě, kapustové, cuketové, květákové, rybí apod.

  • 400 g houby
  • 1 ks včerejší pečivo (houska)
  • vývar
  • 1 ks cibule
  • 100 g uzeného masa
  • 30 g másla
  • 1 lžičku mletý kmín
  • sůl
  • mletý pepř
  • 2 ks vejce
  • 100 g strouhanky
  • 100 g hladká mouka
  • olej

Postup

  1. Starší housky nakrájíme na centimetrové kostičky, dáme do misky a zalijeme vývarem až se rozmočí.
  2. Cibuli a uzené maso nakrájíme na kostičky.
  3. Na pánvi cibuli a uzené maso krátce opečeme.
  4. Přidáme houby, kmín, sůl a pepř. Houby dusíme až jsou na skus měkké.
  5. Udušené houby dáme do větší mísy. Přidáme rozmočené housky, rozklepneme syrová vejce.
  6. Hmotu dobře propracujeme na směs, která bude tak tuhá aby se z ní daly vytvarovat rukou placičky velikosti dlaně. Pokud je směs řídká přidáme strouhanku.
  7. Placičky obalíme v trojobalu (hladká mouka, vejce, strouhanka).
  8. Smažíme po obou stranách do zlatova na pánvi s olejem.
  9. Podáváme s brambory, bramborovou kaší nebo s chlebem.
  10. Dobrou chuť!

Houbové karbanátky podle Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich dělá křupavé houbové karbanátky z hlívy.

Sdílejte na: