Houskový knedlík – recept na rychlý domácí kynutý knedlík. Typická příloha nejen české, ale i německé a rakouské kuchyně. Pokud chcete hosty nebo členy rodiny uctít nekoupíte knedlík hotový, ale uvaříte ho sami. Není to tak složité.
Obsah
ToggleSuroviny
- 100 g včerejšího bílého pečiva (housky, rohlíky)
- 300 ml mléka
- 10 g čerstvého droždí
- 1 lžička cukr krystal
- 500 g polohrubé mouky
- 1 ks vejce
- sůl
Postup
- Včerejší pečivo nakrájíme na kostičky a dáme stranou.
- Vyrobíme si kvásek jako za starých časů. Mléko ovlažíme tak, aby bylo teplé. Nesmí být horké. To bychom si zabily kvasinky v droždí a ony by nám s kynutím nepomohly.
- Do vlažného mléka rozdrobíme čerstvé droždí a nasypeme trochu cukru a droždí s cukrem v mléce rozmícháme. Na teplém místě necháme kvásek vzejít.
- Do zadělávací mísy prosejeme polohrubou mouku, přidáme sůl, rozklepneme syrové vejce, teplé mléko a vzešlý kvásek.
- Těsto v míse vypracujeme pomocí rukou nebo vařečky. Do těsta zamícháme nakrájené pečivo. Knedlíky poprášíme polohrubou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu nakynout.
- Pokud je těsto vykynuté vyrobíme z něj 3 - 4 knedlíky (šišky jak se říká na Moravě). Kynuté knedlíky vložíme do vařící vody a vaříme je asi 20 minut. V polovině času je otočíme.
- Uvařený domácí kynutý houskový knedlík propícháme vidličkou a ještě teplý jej krájíme na plátky pomocí pevné nitě.
- Kynuté houskové knedlíky podáváme jako přílohu k typicky českým jídlům, k omáčkám, guláši nebo k masu se zelím.
- Úspěch zaručen!