hovězí vývar

Hovězí vývar

Hovězí vývar výborný a silný může být výtečná polévka k nedělnímu obědu nebo po zcezení čirý jako polotovar pro ochucení omáček.

  • 2 ks mrkve
  • 1 ks petržele
  • 1/2 celeru
  • 1 ks cibule
  • 0,5 kg hovězí kosti a/nebo hovězí maso zadní
  • 2 ks bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 5 kuliček pepř černý celý
  • petrželová nať nebo pažitka
  • sůl

Postup

  1. Zeleninu očistíme a nakrájíme na velké kusy. Cibuli můžeme, kvůli barvě, nechat jednu vrstvu slupky.
  2. Maso a kosti opláchneme a vložíme je s kořením a zeleninou do hrnce se studenou vodou.
  3. Na mírném ohni vaříme pomalu pod pokličkou 2 až 3 hodiny aby se vývar nezakalil. Gurmeti vaří takzvaný pomalu tažený vývar v pomalém hrnci až 4 hodiny.
  4. Na hladině se při varu vytvoří pěna, kterou odebíráme lžící a zahodíme.
  5. Když je polévka hotová necháme ji 10 minut ustát, aby se usadila.
  6. Polévku přecedíme na čistý vývar, který můžeme použít na ochucení omáček nebo nakrájíme uvařenou zeleninu, zvlášť uvařené polévkové nudle, nakrájené uvařené maso a/nebo játrové knedlíčky a máme sváteční polévku.
  7. Posypeme sekanou petrželovou natí nebo pažitkou.
  8. Úspěch zaručen!
Sdílejte na: