Rajská omáčka

Rajská omáčka

Rajská omáčka je recept bez kterého se neobejde u nás nedělní oběd.  Je opravdu dobrá. Dělá se z rajčat nebo z rajského protlaku. Z protlaku je to jednodušší a rychlejší. Původně pochází z italské kuchyně.

  • 1 litr hovězího vývaru
  • 2 ks velké cibule
  • 60 g másla
  • 230 g rajského protlaku
  • 100 g máslové jíšky
  • 150 g cukru krupice
  • sůl
  • ocet
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře

Postup

  1. Uvaříme si z hovězího masa litr hovězího vývaru.
  2. Hovězí maso vyjmeme (bude se nám ještě hodit) a vývar přecedíme a uschováme.
  3. Na rozpuštěném másle v hrnci zesklovatíme pokrájené cibule. Přidáme hladkou mouku a umícháme světlou cibulovou jíšku.
  4. K jíšce přidáme rajský protlak a za stálého míchání půl minuty smažíme.
  5. Vše zalijeme vývarem a omáčku promícháme.
  6. Přidáme cukr, sůl, ocet a koření dle chuti. Přivedeme do varu a na velmi mírném ohni vaříme za občasného míchání 20 minut.
  7. Omáčku přecedíme přes jemné síto.
  8. Omáčku máte hotovou. Nebylo to ani moc složité.
  9. Podáváme s houskovým knedlíkem a hovězím masem (ze kterého jsme předtím elegantně vyrobili vývar), s masovými kuličkami z mletého masa nebo s plněnými paprikami.
  10. Dobrou chuť!

Rajská omáčka s vařeným hovězím masem podle Zdeňka Pohlreicha

Sdílejte na: