Rajská omáčka je recept bez kterého se neobejde u nás nedělní oběd. Je opravdu dobrá. Dělá se z rajčat nebo z rajského protlaku. Z protlaku je to jednodušší a rychlejší. Původně pochází z italské kuchyně.
Obsah
ToggleSuroviny
- 1 litr hovězího vývaru
- 2 ks velké cibule
- 60 g másla
- 230 g rajského protlaku
- 100 g máslové jíšky
- 150 g cukru krupice
- sůl
- ocet
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček černého pepře
Postup
- Uvaříme si z hovězího masa litr hovězího vývaru.
- Hovězí maso vyjmeme (bude se nám ještě hodit) a vývar přecedíme a uschováme.
- Na rozpuštěném másle v hrnci zesklovatíme pokrájené cibule. Přidáme hladkou mouku a umícháme světlou cibulovou jíšku.
- K jíšce přidáme rajský protlak a za stálého míchání půl minuty smažíme.
- Vše zalijeme vývarem a omáčku promícháme.
- Přidáme cukr, sůl, ocet a koření dle chuti. Přivedeme do varu a na velmi mírném ohni vaříme za občasného míchání 20 minut.
- Omáčku přecedíme přes jemné síto.
- Omáčku máte hotovou. Nebylo to ani moc složité.
- Podáváme s houskovým knedlíkem a hovězím masem (ze kterého jsme předtím elegantně vyrobili vývar), s masovými kuličkami z mletého masa nebo s plněnými paprikami.
- Dobrou chuť!