Masové kuličky

Masové kuličky

Masové kuličky proslavila nábytkářská firma IKEA, která je jako jednoduché, levné a rychlé jídlo nabízí ve svých restauracích po celém světě. Švédské kuličky podává IKEA se smetanovou omáčkou a brusinkami. My si je dnes uvaříme na italský způsob s rajskou omáčkou a těstovinami.

  • 1 ks bílý rohlík
  • 100 ml mléko
  • 1 ks cibule
  • 250 g mleté vepřové maso
  • 250 g mleté hovězí maso
  • 1 ks stroužek česneku
  • 1 ks vejce
  • mleté nového koření
  • mletý zázvor
  • pepř
  • sůl

Postup

  1. Do zadělávací mísy nalámeme rohlík, zalijte ho mlékem a zamícháme. Necháme ho chvíli odpočinout.
  2. Mezitím si nakrájíme na drobno cibuli a česnek prolisujeme.
  3. K rozmočenému rohlíku přidáme do mísy mleté hovězí a vepřové maso, nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, vejce, koření, sůl a masovou směs dobře rukou nebo vařečkou promícháme.
  4. Navlhčenýma rukama uválíme asi 3 cm velké kuličky.
  5. Hotové kuličky pokládáme s dostatečným odstupem na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Troubu si předehřejeme na 200 °C.
  7. Kuličky pečeme 15 až 20 minut dozlatova až je maso propečené.
  8. Upečené kuličky podáváme s bramborovou kaší nebo na italský způsob s rajskou omáčkou, vařenými těstovinami, posypané parmazánem a čerstvou bazalkou.

Masové kuličky v rajské omáčce podle šéfkuchaře Marcela Ihnačáka

Sdílejte na: