játrové knedlíčky

Játrové knedlíčky

Játrové knedlíčky domácí jsou výtečný klasický polévkový doplněk české kuchyně. Používá se do nedělního hovězího vývaru.

Suroviny

  • 1 ks malé cibule
  • 1 ks stroužku česneku
  • 100 g drůbežích nebo vepřových jater
  • 25 g másla
  • 1 ks vejce
  • 100 g strouhanky
  • majoránka
  • pepř
  • sůl

Postup

  1. Česnek oloupeme a prolisujeme, cibuli na jemno nakrájíme.
  2. Drůbeží nebo vepřová játra omyjeme pod tekoucí vodou, odblaníme a rozmixujeme nebo nameleme na masovém mlýnku.
  3. Namletá játra dáme do zadělávací mísy, přidáme nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, syrové vejce, máslo, majoránku, osolíme a opepříme a vzniklou hmotu promícháme.
  4. V případě potřeby hmotu zahustíme strouhankou a necháme čtvrt hodiny odpočinout.
  5. Hmotu si rozdělíme na malé kousky a na prkénku posypaným strouhankou vyválíme 2 cm velké knedlíčky.
  6. Játrové knedlíčky dáme vařit do osolené vařící vody. Vaříme na středním stupni asi 5 minuty, dokud nevyplavou na hladinu.
  7. Uvařené knedlíčky vyjmeme naběračkou a dáme je hotového vývaru. Polévku můžeme doplnit polévkovou zeleninou a nudlemi.
  8. První chod nedělního oběda je hotov!

Játrové knedlíčky – Roman Paulus

Hovězí vývar s knedlíčky a zeleninovým Julienne - Kluci v akci