Vaření rýže

Vařená rýže

Vaření rýže – dnes si povíme jak uvařit rýži. Postup je osvědčený, jednoduchý a rychlý. V obchodě koupíte mnoho druhů rýže. Nejznámější je jasmínová rýže a rýže basmati. Jasmínová rýže voní po jasmínu a lepí. Basmati rýže je dlouhozrnná a nelepí. Více o druzích a vlastnostech rýže se dočtete zde 6 druhů rýže: V čem se liší jasmínová a basmati? Která lepí a která se sype?

  • 2 šálky rýže
  • 3 šálky vody
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 cibule
  • sůl
  • celý pepř
  • celé nové koření
  • hřebíček

Postup

  1. Vaření rýže není žádná věda.
  2. Syrovou rýži nasypeme do hrnce a opereme ji ve studené vodě.
  3. Na jeden šálek rýže dáme jeden a půl šálku vroucí vody, kterou si pro ušetření času uvaříme v rychlovarné konvici.
  4. Do hrnce k rýži přidáme lžíci oleje, sůl, pár kuliček černého pepře, nového koření a jeden až dva hřebíčky a půl cibule v celku.
  5. Hrnec přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni asi 10 - 15 minut až je rýže měkká.
  6. Cibuli a koření vyhodíme.
  7. Vařená rýže je výborná když do ní zamícháme smaženou cibulku.
  8. Vařenou rýži podáváme jako přílohu k omáčkám nebo k masům.
  9. Dobrou chuť!

Jak na vaření rýže? – Roman Paulus videorecept

Vařenou rýži dejte spát na dvě hodiny do pelíšku a máte hotovo, radí Pohlreich

Přílohy
cibule rýže
Sdílejte na: