Karbanátky jsou klasika české kuchyně. Dnes budeme vařit základní recept z mletého masa (hovězího a vepřového) smažené na oleji pro 4 osoby. Dále budeme potřebovat cibuli, starší pečivo, hořčici a další suroviny. Další varianty jsou pečené v troubě, kapustové, houbové, cuketové, květákové, rybí apod.
Obsah
ToggleSuroviny
- 1,5 kg mletého masa (vepřové, hovězí)
- 2 ks včerejší pečivo (housky)
- vývar
- 2 ks cibule
- 4 stroužky česneku
- 4 lžíce obyčejné hořčice
- 2 ks vejce
- sůl
- mletý pepř
- sušená majoránka
- strouhanka
- olej
Postup
- Starší housky nakrájíme na centimetrové kostičky, dáme do misky a zalijeme vývarem až se ve vývaru rozmočí.
- Cibuli nakrájíme nadrobno. Česnek prolisujeme.
- Mleté maso dáme do větší mísy. Přidáme nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, rozmočené housky, rozklepneme syrová vejce, přidáme hořčici, sůl, pepř a majoránku.
- Hmotu dobře propracujeme na směs, která bude tak tuhá aby se z ní daly vytvarovat rukou placičky velikosti dlaně. Pokud je směs řídká přidáme strouhanku.
- Placičky můžeme ve strouhance i obalit.
- Smažíme po obou stranách do zlatova na pánvi s olejem.
- Karbanátky podáváme s brambory, bramborovou kaší nebo s chlebem a sterilovanou okurkou.
- Dobrou chuť!