karbanátky

Karbanátky z mletého masa

Karbanátky jsou klasika české kuchyně. Dnes budeme vařit základní recept z mletého masa (hovězího a vepřového) smažené na oleji pro 4 osoby. Dále budeme potřebovat cibuli, starší pečivo, hořčici a další suroviny. Další varianty jsou pečené v troubě, kapustové, houbové, cuketové, květákové, rybí apod.

  • 1,5 kg mletého masa (vepřové, hovězí)
  • 2 ks včerejší pečivo (housky)
  • vývar
  • 2 ks cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce obyčejné hořčice
  • 2 ks vejce
  • sůl
  • mletý pepř
  • sušená majoránka
  • strouhanka
  • olej

Postup

  1. Starší housky nakrájíme na centimetrové kostičky, dáme do misky a zalijeme vývarem až se ve vývaru rozmočí.
  2. Cibuli nakrájíme nadrobno. Česnek prolisujeme.
  3. Mleté maso dáme do větší mísy. Přidáme nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, rozmočené housky, rozklepneme syrová vejce, přidáme hořčici, sůl, pepř a majoránku.
  4. Hmotu dobře propracujeme na směs, která bude tak tuhá aby se z ní daly vytvarovat rukou placičky velikosti dlaně. Pokud je směs řídká přidáme strouhanku.
  5. Placičky můžeme ve strouhance i obalit.
  6. Smažíme po obou stranách do zlatova na pánvi s olejem.
  7. Karbanátky podáváme s brambory, bramborovou kaší nebo s chlebem a sterilovanou okurkou.
  8. Dobrou chuť!
Sdílejte na: