Kuře na paprice na smetaně, recept jako od babičky, je klasická česká omáčka. Tip na nedělní oběd. Jdeme na to!
- 1 ks celé kuře
- sůl
- 50 g másla
- 1 ks větší cibule
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- sklenice vody na podlití
- 2 lžíce hladké mouky
- 200 ml smetana na vaření 12%
- mletý pepř
Postup
- Očištěné kuře opláchneme, nasekneme pořádným nožem a paličkou v kloubech, rozporcujeme a díly kuřete osolíme.
- Z poloviny másla a hladké mouky si připravíme světlou máslovou jíšku.
- Cibuli nasekáme na kostičky, vložíme do hrnce (velkého tak aby se do něj vešly díly kuřete) a na polovině másla osmahneme do růžova.
- Přidáme mletou papriku a když základ vzpění zalijeme trochou vody a uvedeme od varu.
- Do omáčky vložíme díly kuřete a pod pokličkou maso udusíme do měkka.
- Když je maso měkké, vyjmeme ho a omáčku zahustíme světlou jíškou, kterou v omáčce dobře rozšleháme. Doplníme vodou a omáčku vaříme 10 minut.
- Přidáme smetanu na vaření a vaříme dalších 10 minut.
- Podle chuti osolíme a dochutíme pepřem.
- Omáčku přecedíme, přidáme díly kuřete a krátce podusíme.
- Kuře na paprice podáváme s rýží, těstovinami, noky nebo i s houskovým knedlíkem.
- Dobrou chuť!