Těstoviny s lososem a špenátem
Těstoviny s lososem a špenátem: Ahoj milé kuchařinky! Dneska se spolu vrhneme na recept, který je pro mě absolutní srdeční záležitostí a věřím, že si ho zamilujete stejně jako já a moje rodina. Jsou to krémové těstoviny s lososem a špenátem. Vzpomínáte, jak jsme jako malé holky jezdily k babičce a ta nám vždycky chystala nějakou dobrotu? Vůně její kuchyně se mi vybaví pokaždé, když vařím tenhle pokrm. Je to takové moderní pohlazení po duši, které v sobě snoubí rychlost všedního dne s luxusem víkendového oběda. A přitom je to tak snadné! Uvidíte, že tenhle recept na těstoviny s lososem se stane stálicí i ve vaší kuchyni. Je to jídlo, které potěší nejen jazyk, ale i oko. Ta nádherná kombinace oranžové, zelené a smetanově bílé barvy je prostě pastva pro oči. Tak jdeme na to, ať už se nám sbíhají sliny!
Těstoviny s lososem a špenátem: Nákupní seznam aneb co budeme potřebovat
Než se pustíme do samotného vaření, připravíme si všechny suroviny. Naše těstoviny s lososem a smetanou si žádají kvalitní ingredience, tak na nich, prosím, nešetřete. Uvidíte, že se vám to na chuti vrátí i s úroky!
- 400 g kvalitních těstovin (doporučuji tagliatelle nebo fettuccine)
- 300 g čerstvého filetu z lososa (bez kůže)
- 200 g čerstvého baby špenátu
- 1 větší cibule nebo 2 šalotky
- 2-3 stroužky česneku
- 200 ml smetany ke šlehání (33% a více)
- 50 ml suchého bílého vína (nemusí být, ale dodá šmrnc)
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- Šťáva z poloviny citronu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvě strouhaný parmazán k podávání
- Hrst čerstvých bylinek na ozdobu (kopr nebo petrželka)
Těstoviny s lososem a špenátem: Postup receptu – Jdeme na to krok za krokem!
Tak, zástěry uvázat a jdeme kouzlit! Tenhle recept těstoviny s lososem je opravdu jednoduchý, slibuji. Celé to zvládneme do třiceti minut, takže je to ideální večeře po náročném dni v práci.
- Nejdříve si dáme vařit vodu na těstoviny. Nezapomeňte ji pořádně osolit, jak říkají Italové – má být slaná jako moře. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu „al dente“, tedy na skus.
- Mezitím si připravíme lososa. Filet omyjeme, osušíme papírovou utěrkou, osolíme, opepříme a nakrájíme na kostky o velikosti sousta.
- Na větší pánvi si rozehřejeme lžíci olivového oleje s máslem. Na tento základ vložíme nadrobno nasekanou cibulku a necháme ji zesklovatět. Poté přidáme na plátky nakrájený česnek a jen krátce ho orestujeme, aby se rozvoněl, ale nezhnědl – to by nám zhořkl.
- Nyní přichází na řadu náš hlavní hrdina – losos. Kousky ryby přidáme na pánev a zprudka je orestujeme ze všech stran. Stačí opravdu chvilka, aby se maso zatáhlo a zůstalo uvnitř krásně šťavnaté.
- Jakmile je losos opečený, podlijeme ho bílým vínem a necháme alkohol odpařit. Tento krok dodá omáčce úžasnou chuť. Pokud víno nepoužíváte, můžete tento krok přeskočit.
- Přidáme propláchnutý a osušený baby špenát. Možná se vám bude zdát, že je ho moc, ale nebojte, během minutky ztratí svůj objem. Vše promícháme.
- Když špenát zavadne, je čas na smetanu. Pánev stáhneme na mírný plamen, přilijeme smetanu a necháme ji prohřát. Už nevaříme, aby se nám nesrazila. Omáčku dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a šťávou z citronu.
- V tuto chvíli by měly být hotové i naše testoviny s lososem. Scedíme je, ale trochu vody, ve které se vařily, si necháme stranou. Těstoviny přidáme rovnou do pánve k omáčce a vše společně prohodíme. Pokud by byla omáčka příliš hustá, přilijeme trochu vody z těstovin.
- A máme hotovo! Servírujeme ihned, posypané čerstvě strouhaným parmazánem a nasekanými bylinkami. Není to nádhera?
Tento těstoviny s lososem recept je skvělý i v tom, že můžete experimentovat. Někdy přidám pár sušených rajčat nebo pro pikantnost špetku chilli. A co vy, máte nějaký svůj tajný trik na vylepšení? Napište mi do komentářů!
Jak to dělají jinde: Těstoviny s lososem Pohlreich
Každý kuchař má svůj styl a já se ráda inspiruji u těch nejlepších. Například i takový mistr jako Zdeněk Pohlreich má svou verzi tohoto jídla. Ačkoliv on někdy špenát nahradí brokolicí, základní myšlenka lehkosti a čerstvosti zůstává. Jeho přístup je vždy zárukou kvality a skvělé chuti. Pokud vás zajímá, jak připravuje těstoviny s lososem Pohlreich, nahlédněte do jeho receptu a nechte se inspirovat. Třeba v něm najdete další skvělý tip! Jeho recept najdete zde.
Další tipy na dobré recepty – chci jinam
Pokud jste si dnešní vaření užili a hledáte další inspiraci, co dobrého připravit pro sebe a své blízké, mám pro vás skvělý tip. Na našem webu máme celou kategorii plnou osvědčených a oblíbených receptů, které vám zaručeně udělají radost. Prozkoumejte naše doporučené recepty a objevte nové chutě. Stačí kliknout sem: https://dobre-recepty.cz/category/doporucujeme/.
 
				