Těstoviny s lososem a špenátem

Těstoviny s lososem a špenátem: Objevte kouzlo dokonalé kombinace!

Těstoviny s lososem a špenátem

Těstoviny s lososem a špenátem: Ahoj milé kuchařinky! Dneska se spolu vrhneme na recept, který je pro mě absolutní srdeční záležitostí a věřím, že si ho zamilujete stejně jako já a moje rodina. Jsou to krémové těstoviny s lososem a špenátem. Vzpomínáte, jak jsme jako malé holky jezdily k babičce a ta nám vždycky chystala nějakou dobrotu? Vůně její kuchyně se mi vybaví pokaždé, když vařím tenhle pokrm. Je to takové moderní pohlazení po duši, které v sobě snoubí rychlost všedního dne s luxusem víkendového oběda. A přitom je to tak snadné! Uvidíte, že tenhle recept na těstoviny s lososem se stane stálicí i ve vaší kuchyni. Je to jídlo, které potěší nejen jazyk, ale i oko. Ta nádherná kombinace oranžové, zelené a smetanově bílé barvy je prostě pastva pro oči. Tak jdeme na to, ať už se nám sbíhají sliny!

Těstoviny s lososem a špenátem: Nákupní seznam aneb co budeme potřebovat

Než se pustíme do samotného vaření, připravíme si všechny suroviny. Naše těstoviny s lososem a smetanou si žádají kvalitní ingredience, tak na nich, prosím, nešetřete. Uvidíte, že se vám to na chuti vrátí i s úroky!

  • 400 g kvalitních těstovin (doporučuji tagliatelle nebo fettuccine)
  • 300 g čerstvého filetu z lososa (bez kůže)
  • 200 g čerstvého baby špenátu
  • 1 větší cibule nebo 2 šalotky
  • 2-3 stroužky česneku
  • 200 ml smetany ke šlehání (33% a více)
  • 50 ml suchého bílého vína (nemusí být, ale dodá šmrnc)
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Šťáva z poloviny citronu
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • Čerstvě strouhaný parmazán k podávání
  • Hrst čerstvých bylinek na ozdobu (kopr nebo petrželka)

Těstoviny s lososem a špenátem: Postup receptu – Jdeme na to krok za krokem!

Tak, zástěry uvázat a jdeme kouzlit! Tenhle recept těstoviny s lososem je opravdu jednoduchý, slibuji. Celé to zvládneme do třiceti minut, takže je to ideální večeře po náročném dni v práci.

  1. Nejdříve si dáme vařit vodu na těstoviny. Nezapomeňte ji pořádně osolit, jak říkají Italové – má být slaná jako moře. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu „al dente“, tedy na skus.
  2. Mezitím si připravíme lososa. Filet omyjeme, osušíme papírovou utěrkou, osolíme, opepříme a nakrájíme na kostky o velikosti sousta.
  3. Na větší pánvi si rozehřejeme lžíci olivového oleje s máslem. Na tento základ vložíme nadrobno nasekanou cibulku a necháme ji zesklovatět. Poté přidáme na plátky nakrájený česnek a jen krátce ho orestujeme, aby se rozvoněl, ale nezhnědl – to by nám zhořkl.
  4. Nyní přichází na řadu náš hlavní hrdina – losos. Kousky ryby přidáme na pánev a zprudka je orestujeme ze všech stran. Stačí opravdu chvilka, aby se maso zatáhlo a zůstalo uvnitř krásně šťavnaté.
  5. Jakmile je losos opečený, podlijeme ho bílým vínem a necháme alkohol odpařit. Tento krok dodá omáčce úžasnou chuť. Pokud víno nepoužíváte, můžete tento krok přeskočit.
  6. Přidáme propláchnutý a osušený baby špenát. Možná se vám bude zdát, že je ho moc, ale nebojte, během minutky ztratí svůj objem. Vše promícháme.
  7. Když špenát zavadne, je čas na smetanu. Pánev stáhneme na mírný plamen, přilijeme smetanu a necháme ji prohřát. Už nevaříme, aby se nám nesrazila. Omáčku dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a šťávou z citronu.
  8. V tuto chvíli by měly být hotové i naše testoviny s lososem. Scedíme je, ale trochu vody, ve které se vařily, si necháme stranou. Těstoviny přidáme rovnou do pánve k omáčce a vše společně prohodíme. Pokud by byla omáčka příliš hustá, přilijeme trochu vody z těstovin.
  9. A máme hotovo! Servírujeme ihned, posypané čerstvě strouhaným parmazánem a nasekanými bylinkami. Není to nádhera?

Tento těstoviny s lososem recept je skvělý i v tom, že můžete experimentovat. Někdy přidám pár sušených rajčat nebo pro pikantnost špetku chilli. A co vy, máte nějaký svůj tajný trik na vylepšení? Napište mi do komentářů!

Jak to dělají jinde: Těstoviny s lososem Pohlreich

Každý kuchař má svůj styl a já se ráda inspiruji u těch nejlepších. Například i takový mistr jako Zdeněk Pohlreich má svou verzi tohoto jídla. Ačkoliv on někdy špenát nahradí brokolicí, základní myšlenka lehkosti a čerstvosti zůstává. Jeho přístup je vždy zárukou kvality a skvělé chuti. Pokud vás zajímá, jak připravuje těstoviny s lososem Pohlreich, nahlédněte do jeho receptu a nechte se inspirovat. Třeba v něm najdete další skvělý tip! Jeho recept najdete zde.

Další tipy na dobré recepty – chci jinam

Pokud jste si dnešní vaření užili a hledáte další inspiraci, co dobrého připravit pro sebe a své blízké, mám pro vás skvělý tip. Na našem webu máme celou kategorii plnou osvědčených a oblíbených receptů, které vám zaručeně udělají radost. Prozkoumejte naše doporučené recepty a objevte nové chutě. Stačí kliknout sem: https://dobre-recepty.cz/category/doporucujeme/.

Sdílejte na: