Vepřová pečeně

Vepřová pečeně – výborný recept spolu s seznamem surovin a detailním postupem:

Vepřová pečeně – suroviny:

– 1 kg vepřového masa (např. plece nebo kýta)
– 2 cibule
– 4 stroužky česneku
– 2 lžíce olivového oleje
– 2 lžíce hořčice
– 2 lžíce medu
– 2 lžičky soli
– 1 lžička mletého černého pepře
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička sladké papriky
– 250 ml vývaru (nebo vody)

Vepřová pečeně – postup:

1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.

2. Vepřové maso opláchněte pod tekoucí vodou a osušte papírovým ubrouskem. Připravte si velkou pekáčovou formu.

3. Cibule a česnek oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka.

4. V malé misce smíchejte olivový olej, hořčici, med, sůl, pepř, kmín a sladkou papriku, dokud vznikne hladká pasta.

5. Vepřové maso vložte do připravené pekáčové formy. Potřete ho připravenou pastou z obou stran, tak aby bylo maso dobře obalené.

6. Rozprostřete nakrájenou cibuli a česnek kolem masa v pekáči.

7. Přilijte vývar (nebo vodu) do pekáčové formy, aby pokrývala dno.

8. Přikryjte pekáč a vložte ho do předehřáté trouby.

9. Pečte maso přibližně 2 až 2,5 hodiny. V průběhu pečení občas maso přelévejte výpekem z pekáčové formy.

10. Po uplynutí pečící doby vyjměte pekáč z trouby a nechte maso odpočinout asi 10 minut před servírováním.

11. Vepřovou pečení můžete podávat se zeleninovými přílohami, bramborami nebo salátem.

Dobrou chuť!

Sdílejte na: