Francouzské palačinky pravé Crêpes recept na těsto a tipy na náplň. Klenot francouzské kuchyně kde je dělí na Crêpes a Galettes. Crêpes jsou sladké z pšeničné mouky tak jak je známe my doma, Galettes jsou na slano a dělají se z pohankové mouky. Jsou opravdu výborné!
Suroviny na těsto
- 150 g hladké mouky
- 20 g vanilkového cukru
- 2 vejce
- sůl
- 300 ml mléka
- 1 lžíce piva
- 30 g másla
Suroviny na sladko
- 150 g Nutelly
- 100 g vanilkové zmrzliny
- 50 g šlehačky
- 200 g jahodového džemu
- 50 g cukr moučka
Těsto na palačinky
- Pomocí sítka důkladně prosejte mouku aby v ní nebyly hrudky.
- Ručním šlehačem rozmíchejte v mírně osoleném mléce hladkou mouku a vanilkový cukr. Pak rozklepněte vejce a rozmíchejte až vznikne těsto, které půjde nabrat sběračkou (ani řídké ani husté). Francouzi přidávají trochu piva jako kvasnice. Crêpes jsou pak nadýchané.
- Těsto necháte v chladu minimálně hodinu odpočinout.
- Na pánvi zahřejte opravdu malé množství másla.
- Když se máslo rozpustí a zahřeje, naběračkou rozlijte trochu těsta na celou plochu pánve a na mírném ohni ho osmažte z obou stran. Palačinky by měly být tenké jako pergamen.
- Hotové palačinky můžete skládat na mělký talíř na sebe.
Náplň na sladko
- Hotovou francouzskou palačinku namažte Nutellou a jen ji dvakrát přeložte. Navrch dejte kopeček vanilkové zmrzliny a ozdobte šlehačkou.
- Nebo je můžete namazat jahodovým džemem, dvakrát přeložte a posypte moučkovým cukrem.