Pravé crêpes francouské palačinky na sladko

Francouzské palačinky na sladko – pravé Crêpes

Francouzské palačinky pravé Crêpes recept na těsto a tipy na náplň. Klenot francouzské kuchyně kde je dělí na Crêpes a Galettes.  Crêpes jsou sladké z pšeničné mouky tak jak je známe my doma, Galettes jsou na slano a dělají se z pohankové mouky. Jsou opravdu výborné!

  • 150 g hladké mouky
  • 20 g vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • sůl
  • 300 ml mléka
  • 1 lžíce piva
  • 30 g másla

Suroviny na sladko

  • 150 g Nutelly
  • 100 g vanilkové zmrzliny
  • 50 g šlehačky
nebo
  • 200 g jahodového džemu
  • 50 g cukr moučka

Těsto na palačinky

  1. Pomocí sítka důkladně prosejte mouku aby v ní nebyly hrudky.
  2. Ručním šlehačem rozmíchejte v mírně osoleném mléce hladkou mouku a vanilkový cukr. Pak rozklepněte vejce a rozmíchejte až vznikne těsto, které půjde nabrat sběračkou (ani řídké ani husté). Francouzi přidávají trochu piva jako kvasnice. Crêpes jsou pak nadýchané.
  3. Těsto necháte v chladu minimálně hodinu odpočinout.
  4. Na pánvi zahřejte opravdu malé množství másla.
  5. Když se máslo rozpustí a zahřeje, naběračkou rozlijte trochu těsta na celou plochu pánve a na mírném ohni ho osmažte z obou stran. Palačinky by měly být tenké jako pergamen.
  6. Hotové palačinky můžete skládat na mělký talíř na sebe.

Náplň na sladko

  1. Hotovou francouzskou palačinku namažte Nutellou a jen ji dvakrát přeložte. Navrch dejte kopeček vanilkové zmrzliny a ozdobte šlehačkou.
  2. Nebo je můžete namazat jahodovým džemem, dvakrát přeložte a posypte moučkovým cukrem.

Videorecept na francouzské palačinky Crêpes Suzette podle Zdeňka Pohlreicha

Sdílejte na: