Houbová omáčka se smetanou k masu, lidově houbovka, je klasická česká omáčka. Obvykle se podává s knedlíkem, brambory nebo rýží a hovězím zadním masem.
Obsah
ToggleSuroviny
- 200 g hub
- 1 větší cibule
- 1 kelímek smetany na vaření
- 4 lžíce hladké mouky
- máslo
- olej
- kmín
- sůl
- pepř
Houbová omáčka postup
- Nakrájíme cibuli najemno a v hrnci ji necháme na oleji zesklovatět.
- Přidáme nadrobno nakrájené houby a zprudka je na cibulce osmahneme. Přidáme sůl a drcený kmín. Po 10 minutách smažení přidáme smetanu a na mírném ohni ji povaříme.
- Omáčku zahustíme jíškou z másla a hladké mouky. Nakonec přidáme pepř.
- Omáčku podáváme s houskovým knedlíkem a vařeným hovězím zadním masem.
- Dobrou chuť!