Kulajda je tradiční staročeská polévka s houbami a vejcem. Můžete ji mít i s chlebem jako večeři. V polévce by nemělo chybět vejce rozklepnuté nebo natvrdo.
Obsah
ToggleSuroviny
- 1 l vývaru
- 4 brambory
- 3 vejce
- 1 hrst hub (čerstvých nebo sušených)
- 2 lžíce hladké mouky
- 20 g másla
- 1 celá smetana ke šlehání (33 % tuku)
- 2 lžíce octa
- cukr
- kopr
- bobkový list
- celé nové koření
- kmín
- sůl
- pepř
Postup polévka kulajda
- Do hrnci nalijeme vývar nebo vodu a když se vaří nasypeme do něj nakrájené brambory, houby, bobkový list, celé nové koření, kmín a osolíme. Vaříme až budou brambory měkké.
- Do smetany zašleháme mouku a přilijeme ji do hrnce. Povaříme ji na mírném ohni 10 minut.
- Přidáme kousek másla, nasekaný kopr a podle chuti sůl, cukr a ocet.
- Nakonec do každého talíře dáme vejce na ozdobu.
- Dobrou chuť!