Jíška máslová je vydatné zahušťovadlo do polévek a omáček. Světlá se používá do světlých polévek a omáček (bramboračka, květáková, pórková apod.) a tmavá jíška se používá do tmavých polévek a omáček (gulášová, houbová apod.). Tmavé barvy docílíte delším pražením. Také se používá vaječná a cibulová jíška přidáním syrového vejce nebo osmažením cibulky. Pokud nechcete jíšku vařit můžete si ji koupit i hotovou.
Obsah
ToggleSuroviny
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
Postup
- Na pánvičce rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a vařečkou mícháme. Sledujeme jak mouka tmavne a jakmile začne mít požadovanou barvu (světlá nebo zlatavá) sundáme pánev z plotny. Raději dříve než později.
- Pokud jíšku přidáváme do omáčky nebo polévky musíme ji dobře rozpustit a omáčku nebo polévku ještě 5 až 10 minut povařit.
- A je hotovo!