Palačinky recept

Palačinky

Palačinky základní recept na těsto. Pocházejí z francouzské kuchyně kde je dělí na crêpes a galettes.  Crêpes jsou sladké z pšeničné mouky tak jak je známe my doma, galettes jsou na slano a dělají se z pohankové mouky. Jsou opravdu výborné a děti je milují!

Suroviny na těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • sůl
  • 300 ml mléka
  • olej na smažení

Suroviny na sladko

  • 200 g jahodového džemu
  • 50 g cukr moučka
nebo
  • 150 g Nutelly

Suroviny na slano

nebo
  • 100 g sýra
  • 100 g šunky

Těsto na palačinky

  1. Pomocí sítka důkladně prosejte mouku aby v ní nebyly hrudky.
  2. Vejce rozklepněte a mírně osolte. Ponorným mixérem rozmíchejte vejce v mléce a postupně přisypávejte hladkou mouku až vznikne těsto, které půjde nabrat sběračkou (ani řídké ani husté).
  3. Na pánvi zahřejte opravdu malé množství oleje.
  4. Když je olej zahřátý naběračkou rozlijte těsto na celou plochu pánve a na mírném ohni ho osmažte z obou stran.
  5. Hotové palačinky můžete skládat na mělký talíř na sebe.

Náplň na sladko

  1. Hotovou palačinku namažte jahodovým džemem, srolujte a posypte moučkovým cukrem.
  2. Nebo je můžete namazat Nutellou a jen je srolujte bez moučkového cukru. Nutella je dostatečně sladká.

Náplň na slano

  1. Namažte je dušeným špenátem a srolujte je.
  2. Nebo je naplňte nasekanou šunkou a nahrubo strouhaným sýrem a srolujte je.
  3. Dobrou chuť!

Nadýchaná palačinka s malinami podle Zdeňka Pohlreicha