Karlovarský knedlík

Karlovarský knedlík

Karlovarský knedlík je klasický český recept na přílohu k omáčkám a masům. Nadýchané knedlíky vás překvapí originální chutí.

Suroviny

  • 6 ks starších rohlíků nebo housek
  • 100 g hrubé mouky
  • 2 ks vajec
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 2 hrsti petržele
  • 2 špetky muškátového oříšku
  • sůl
  • potravinářská folie a alobal

Postup na karlovarský knedlík

  1. Tvrdé pečivo nakrájíme na kostky, dáme do mísy a zalijeme ho plnotučným mlékem a ručně promneme. Přidáme nasekanou petržel a zamícháme.
  2. Žloutky prošleháme a nalijeme je do mísy k pečivu. Přisypeme mouku, nastrouhaný muškátový oříšek, osolíme a promícháme. Opatrně vmícháme sníh z bílků. Sníh dodá knedlíkům jejich nadýchanost.
  3. Na válu vytvarujeme válečky knedlíků dlouhé tak, aby se nám vešly do hrnce a obalíme je v potravinářské folii, aby se nám ve vodě nerozpadly. Někdo je balí navíc do alobalu.
  4. Knedlíky ponoříme do vařící vody a vaříme 10 minut, pak je obrátíme a vaříme je dalších 10 minut.
  5. Knedlíky vyndáme z vody, vybalíme je z folií a nakrájíme je nití na plátky.
  6. Dobrou chuť!

Karlovarské knedlíky podle Romana Pauluse – kuchyně Lidlu

A jak připravuje šéfkuchař Michal Novák