Linecké těsto můžete použít na linecké cukroví nebo také linecká kolečka nebo na koláč a jiné sladké pečení. Kolečka jsou po vanilkových rohlíčkách nejoblíbenější vánoční cukroví. Tady je osvědčený hrníčkový recept.
Obsah
ToggleSuroviny
- 200 g másla nebo Hery
- 100 g cukr moučky
- 300 g hladké mouky
- 3 ks žloutků
- 1 sáček vanilkového cukru
- nastrouhanou kůru z jednoho bio citronu, chemicky neošetřeného
Postup na linecké těsto
- Připravíme si suroviny podle seznamu. Suroviny si můžete připravit také pomocí hrníčků v poměru 1 : 2 : 3, to znamená 1 hrneček cukru, 2 hrnečky másla, 3 hrnečky mouky. Říká se tomu hrníčkový recept a některé hospodyňky to mají rády pro jednoduchost přípravy. Nejdříve vyndáme máslo z lednice a necháme ho změknout.
- Vybereme si dostatečně velkou mísu na zadělání těsta. Do mísy nejprve prosejeme cukr. V míse utřete změklé máslo s prosátým moučkovým cukrem. Přidáme žloutky. Na tuto směs prosijte mouku a přidejte vanilkový cukr a citronovou kůru. Zpracujte těsto a nechte ho odpočinout v lednici několik hodin, případně přes noc. Před válením nechte těsto trochu změknout.