Segedínský guláš hovorově segedín je typický český nedělní oběd. Pochází z maďarské kuchyně kde je znám jako Székely gulyás (sikulský guláš) z oblasti Sedmihradska (dnešní Rumunsko). Vaří se z vepřového masa.
Suroviny
- 800 g vepřové plece
- 500 g kysaného zelí
- 1 ks větší cibule
- 2 lžíce sádla
- mletý kmín
- sladká mletá paprika
- 250 ml zakysané smetany
- hladká mouka
- pepř
- sůl
Postup
- Vepřové maso vyndáme z lednice, omyjeme ho a nakrájíme na kostky a osolíme.
- Kysané zelí dáme do cedníku a propláchneme ho studenou vodou aby nebylo tak kyselé. Zelí necháme okapat a vymačkáme z něj přebytečnou vodu.
- Zelí pokrájíme na kousky cca 2 cm.
- Nakrájíme si cibuli na drobno.
- V hrnci rozehřejeme sádlo a osmahneme na něm drobno nakrájenou cibulku dorůžova.
- Přidáme na kostky nakrájené vepřové maso a zprudka ho orestujeme.
- Přisypeme mletou papriku, mletý kmín a zamícháme.
- Zalijeme maso horkou vodou, promícháme a dusíme na mírném ohni až je maso skoro měkké. V případě potřeby doléváme vodou.
- Přidáme zelí do hrnce k masu a společně dusíme asi 15 minut, dokud nebude měkké i zelí.
- Vmícháme zakysanou smetanu, zahustíme hladkou moukou a na mírném ohni provaříme zhruba 5 minut.
- Osolíme, opepříme a dochutíme.
- Podávejte nejčastěji s houskovým knedlíkem.
- Dobrou chuť!