Segedínský guláš

Segedínský guláš

Segedínský guláš hovorově segedín je typický český nedělní oběd. Pochází z maďarské kuchyně kde je znám jako Székely gulyás (sikulský guláš) z oblasti Sedmihradska (dnešní Rumunsko). Vaří se z vepřového masa.

  • 800 g vepřové plece
  • 500 g kysaného zelí
  • 1 ks větší cibule
  • 2 lžíce sádla
  • mletý kmín
  • sladká mletá paprika
  • 250 ml zakysané smetany
  • hladká mouka
  • pepř
  • sůl

Postup

  1. Vepřové maso vyndáme z lednice, omyjeme ho a nakrájíme na kostky a osolíme.
  2. Kysané zelí dáme do cedníku a propláchneme ho studenou vodou aby nebylo tak kyselé. Zelí necháme okapat a vymačkáme z něj přebytečnou vodu.
  3. Zelí pokrájíme na kousky cca 2 cm.
  4. Nakrájíme si cibuli na drobno.
  5. V hrnci rozehřejeme sádlo a osmahneme na něm drobno nakrájenou cibulku dorůžova.
  6. Přidáme na kostky nakrájené vepřové maso a zprudka ho orestujeme.
  7. Přisypeme mletou papriku, mletý kmín a zamícháme.
  8. Zalijeme maso horkou vodou, promícháme a dusíme na mírném ohni až je maso skoro měkké. V případě potřeby doléváme vodou.
  9. Přidáme zelí do hrnce k masu a společně dusíme asi 15 minut, dokud nebude měkké i zelí.
  10. Vmícháme zakysanou smetanu, zahustíme hladkou moukou a na mírném ohni provaříme zhruba 5 minut.
  11. Osolíme, opepříme a dochutíme.
  12. Podávejte nejčastěji s houskovým knedlíkem.
  13. Dobrou chuť!
Sdílejte na: