Koprová omáčka

Koprová omáčka

Koprová omáčka, hovorově koprovka, je jednoduchý recept na rychlý oběd.  Klasika české kuchyně známá od babičky, ze závodních a školních jídelen. Polovina národa ji miluje a druhá polovina se ji vyhýbá. Ta naše je opravdu výtečná!

  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 1 l hovězího vývaru
  • 200 ml šlehačky na vaření (31% tuku)
  • 1 hrst čerstvého kopru
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce cukru krupice

Postup

  1. Kopr opereme ve studené vodě, zbavíme ho tvrdých stonků a nasekáme na prkénku na drobno ostrým nožem.
  2. Z másla a mouky usmažíme jíšku.
  3. Do jíšky za stálého míchání přilijeme hovězí vývar a vaříme asi 20 minut.
  4. Do vývaru pomalu přidáváme za stálého míchání smetanu na šlehání a na 2 minuty povaříme na mírném ohni.
  5. Do omáčky zamícháme nakrájený kopr. Omáčku dále nevaříme.
  6. Dochutíme octem a cukrem.
  7. Koprovou omáčku podáváme nejčastěji s vařeným hovězím masem, který nám zbude z vývaru nebo bez masa s natvrdo vařeným vejcem.
  8. Jako přílohu použijeme houskový knedlík nebo vařené brambory.
  9. Dobrou chuť!
Sdílejte na: