Koprová omáčka, hovorově koprovka, je jednoduchý recept na rychlý oběd. Klasika české kuchyně známá od babičky, ze závodních a školních jídelen. Polovina národa ji miluje a druhá polovina se ji vyhýbá. Ta naše je opravdu výtečná!
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 1 l hovězího vývaru
- 200 ml šlehačky na vaření (31% tuku)
- 1 hrst čerstvého kopru
- sůl
- pepř
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce cukru krupice
Postup
- Kopr opereme ve studené vodě, zbavíme ho tvrdých stonků a nasekáme na prkénku na drobno ostrým nožem.
- Z másla a mouky usmažíme jíšku.
- Do jíšky za stálého míchání přilijeme hovězí vývar a vaříme asi 20 minut.
- Do vývaru pomalu přidáváme za stálého míchání smetanu na šlehání a na 2 minuty povaříme na mírném ohni.
- Do omáčky zamícháme nakrájený kopr. Omáčku dále nevaříme.
- Dochutíme octem a cukrem.
- Koprovou omáčku podáváme nejčastěji s vařeným hovězím masem, který nám zbude z vývaru nebo bez masa s natvrdo vařeným vejcem.
- Jako přílohu použijeme houskový knedlík nebo vařené brambory.
- Dobrou chuť!