Sněhové pusinky

Sněhové pusinky

Sněhové pusinky z bílků (bezé) jednoduchý super recept jako od cukráře, Pusinky patří mezi nejoblíbenější vánoční cukroví. Také se jim říká bezé. Nechybějí na žádném vánočním stole.

Suroviny na Sněhové pusinky z bílků:

  • 3 bílky
  • 200 g moučkového cukru
  • pečící papír
  • cukrářskou zdobičku (cukrářský sáček na zdobení)

Postup:

Připravíme si suroviny podle seznamu.

Vybereme si dostatečně velkou mísu. Nejprve si prosejeme cukr. Připravte si vodní lázeň. Jak na to? Použijte větší hrnec a dostatečně velkou mísu, bílky během přípravy nabydou. Do hrnce nalijeme vodu a přivedeme ji k varu, pak teplotu snížíme a udržujeme na mírném ohni. Na hrnec dáme mísu s bílky, metličkou neustále mícháme, dokud bílky nejsou teplé. Bílky poté vyšleháme ručním šlehačem na sníh. Za stálého šlehání pomalu přisypáváme moučkový cukr.

Naplníme směsí cukrářský sáček a na plech vyložený pečícím papírem stříkáme pusinky o průměru asi 3 cm. Pokud nemáte cukrářský sáček můžete hromádky vytvářet na plechu rovnou ze lžíce nebo vařečky.

Pečeme nebo spíše sušíme v troubě rozehřáté na 100 až 130°C přibližně 15 minut. Pak teplotu snížíme na 50°C a sušíme ještě 10 minut. Jestli je pusinka hotová, vyzkoušíme odtrhnutím od papíru, pokud jde odtrhnout, pak jsou upečené. Nebo stačí přelomit pusinku a zkusit, zda je uvnitř sníh propečený. Hotové pusinky skládáme do krabice. Krabici uložíme do spíže. Na vánočním stole se budou skvěle vyjímat.

Směhové pusinky můžeme slepovat krémem.

Slepované sněhové pusinky z bílků

Slepované sněhové pusinky z bílků s krémem

Suroviny na krém

  • mléko 2,5 decilitru
  • cukr moučkový 100 gramů
  • máslo 100 gramů
  • pudinkový prášek 20 gramů (s čokoládovou příchutí)
  • kakao 1 lžička

Postup:

Pudink uvaříme dle návodu a necháme v lednici vychladnout. Do vychlazeného pudinku zašleháme moučkový cukr a změklé máslo.

Krém naplníme do cukrářského sáčku. Na spodní plochou poloviny pusinek nastříkáme trochu čokoládového krému a slepíme druhou polovinou. Uložíme je v chladu a necháme ztuhnout.

Dobrou chuť!

Kokosky z bílků jsou hotové. Jiný druh vánočního cukroví naleznete na našich stránkách v rubrice Vánoční cukroví recepty.

Sdílejte na: