Marokánky

Marokánky

Marokánky ze smetany jsou skvělé vánoční cukroví. Jsou moc dobré. Nejlepší recept jaký znám. Jak název napovídá pravděpodobně pocházejí z Maroka. Nechybějí na žádném vánočním stole.

Suroviny na marokánky ze smetany:

  • 250 ml smetana na šlehání 33% tuku
  • 50 g hladké mouky
  • 80 g cukru krystal
  • 1/2 balíčku vanilkového cukru
  • 1 lžíce medu
  • 30 g másla
  • špetka soli
  • 150 g vlašských ořechů nebo nesolených arašídů nebo nesolených loupaných mandlí
  • 70 g kandované pomerančové kůry
  • 70 g kandovaného ovoce
  • 70 g vypraných rozinek
  • pečící papír
  • čokoládová poleva koupit nebo vyrobit dle postupu níže

Postup:

Připravíme si suroviny podle seznamu. Nejdříve vyndáme máslo z lednice a necháme ho změknout. Vybereme si dostatečně velkou mísu na zadělání těsta.

Ve smetaně rozmícháme kvedlačkou hladkou mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, sůl, med a změklé máslo, přivedeme do varu a za stálého míchání vaříme na mírném ohni asi 3 minuty až směs zhoustne. Směs je při vaření potřeba opravdu míchat aby se nepřipálila. Vmícháme ořechy které nám chutnají, kandovanou pomerančovou kůru, kandované ovoce a rozinky. Dobře promícháme, po zchlazení klademe lžící na pečicí papír malé hromádky.

Pečeme v troubě nastavené na teplotu 150 °C. Marokánky pečeme nebo spíše sušíme asi 20 minut. Občas je kontrolujeme aby se nespálily. Z plechu je sundáváme za tepla kdy jsou ještě měkké.

Po vychladnutí namáčíme spodní stranu marokánek do čokoládové polevy. Čokoládovou polevu buď koupíme nebo vyrobíme takhle.

Čokoládová poleva:

Na 100 g čokolády na vaření 30–50 g ztuženého pokrmového tuku (Omega)
Nad vodní lázní rozehřejeme čokoládu s tukem, dobře promícháme.

Namočené marokánky pokládáme na nepřilnavou podložku (igelit, plastové prkénko nebo silikon) aby se nepřilepily. Po ztuhnutí čokoládové polevy marokánky skládáme do krabice. Krabici uložíme do spíže. Na vánočním stole se budou skvěle vyjímat.

Dobrou chuť!

Sdílejte na: