Makronky

Makronky

Makronky – oblíbený moderní vánoční recept. Pochází z Francie. K výrobě budete potřebovat jen tři základní suroviny: bílky, cukr a mandle. Recept sestavila cukrářka Ivety Fabešové. Nechybí na žádném vánočním stole.

Suroviny na Makronky:

    • 200g jemně mletých mandlí
    • 200g cukr krupice
    • 200g moučkový cukr
    • 750g bílků
    • potravinářské barvivo – různé barvy
    • 50ml vody

Suroviny na náplň:

  • 1 kelímek sýru Mascarpone
  • malinový džem

Postup:

Připravte si potraviny podle seznamu a dostatečně velkou mísu. Moučkový cukr smíchejte s jemně mletými mandlemi. Cukr krupici a vodu nechte společně vařit, dokud nezhoustne a nedosáhne 110˚C. Pozor! Sirup se musí dát po zchladnutí hníst nevařte ho dlouho byl by z něj karamel a lámal by se.

Bílky nalejte do mixéru, přilijeme horký cukrový sirup a šleháme ho až vychladne. Druhou část bílků vlijeme do směsi cukru a mandlové mouky a přimícháme pevný ušlehaný sníh, dobře promícháme a obarvíme potravinářským barvivem.

Připravte si zdobicí sáček s hladkou špičkou. Na plechy rozprostřete pečicí papír. Papír v rozích přilepte k plechu trochou makronkového těsta aby se papír nezvlnil.

Na plech vyložený papírem na pečení zdobicím sáčkem nastříkejte směs o průměru 3 až 4 cm, nechte je asi 20 minut zaschnout.

Plech zespodu pěstí poklepejte, aby makronky srovnaly tvar a nebyly v nich vzduchové bubliny. Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C 10 minut. Z plechu makronky sundavejte po úplném vychladnutí.

A teď jdeme na náplň. Smíchejte sýr mascarpone s malinovým džemem. Naplňte a spojte dvě poloviny stejné barvy k sobě.

Dobrou chuť!