Makronky – oblíbený moderní vánoční recept. Pochází z Francie. K výrobě budete potřebovat jen tři základní suroviny: bílky, cukr a mandle. Recept sestavila cukrářka Ivety Fabešové. Nechybí na žádném vánočním stole.
Suroviny na Makronky:
- 200g jemně mletých mandlí
- 200g cukr krupice
- 200g moučkový cukr
- 750g bílků
- potravinářské barvivo – různé barvy
- 50ml vody
Suroviny na náplň:
- 1 kelímek sýru Mascarpone
- malinový džem
Postup:
Připravte si potraviny podle seznamu a dostatečně velkou mísu. Moučkový cukr smíchejte s jemně mletými mandlemi. Cukr krupici a vodu nechte společně vařit, dokud nezhoustne a nedosáhne 110˚C. Pozor! Sirup se musí dát po zchladnutí hníst nevařte ho dlouho byl by z něj karamel a lámal by se.
Bílky nalejte do mixéru, přilijeme horký cukrový sirup a šleháme ho až vychladne. Druhou část bílků vlijeme do směsi cukru a mandlové mouky a přimícháme pevný ušlehaný sníh, dobře promícháme a obarvíme potravinářským barvivem.
Připravte si zdobicí sáček s hladkou špičkou. Na plechy rozprostřete pečicí papír. Papír v rozích přilepte k plechu trochou makronkového těsta aby se papír nezvlnil.
Na plech vyložený papírem na pečení zdobicím sáčkem nastříkejte směs o průměru 3 až 4 cm, nechte je asi 20 minut zaschnout.
Plech zespodu pěstí poklepejte, aby makronky srovnaly tvar a nebyly v nich vzduchové bubliny. Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C 10 minut. Z plechu makronky sundavejte po úplném vychladnutí.
A teď jdeme na náplň. Smíchejte sýr mascarpone s malinovým džemem. Naplňte a spojte dvě poloviny stejné barvy k sobě.
Dobrou chuť!