Vanilkové rohlíčky křehké jak je dělala naše babička. Jako děti jsme je milovali. Věřím že budou chutnat i vám.
Obsah
ToggleSuroviny
Na těsto:
- 200 g másla
- 80 g cukr moučky
- 80 g vlašských ořechů
- 280 g hladké mouky
- 2 ks žloutků
- potravinářská folie
- papír na pečení
Na obalení:
- 200 g moučkového cukru
- 1 ks vanilkový cukr
Postup vanilkové na rohlíčky křehké
- Připravíme si suroviny podle seznamu. Nejdříve vyndáme máslo z lednice a necháme ho změknout. Vlašské ořechy na jemno rozsekáme v robotu.
- Vybereme si dostatečně velkou mísu na zadělání těsta. Do mísy nejprve prosejeme mouku a cukr. Prosátou mouku a cukr smícháme s rozsekanými ořechy a s dvěma žloutky. Rukou nebo vařečkou do těsta zapracujeme máslo a vše rychle prohněteme na těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho alespoň jednu hodinu ztuhnout v lednici aby se z něj dobře tvarovali rohlíčky.
- Po hodině ztuhlé těsto vyjmeme z lednice. Zapneme si pečící troubu a vytemperujeme ji na 180 °C. Z těsta tvarujeme na podložce nebo prkénku malé rohlíčky, které skládáme na plech vyložený papírem na pečení. Plech s rohlíčky dáme do trouby. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C dorůžova. Rohlíčky při pečení pravidelně v troubě kontrolujeme jak jsou upečené, aby z nich nebyly černoušci :-). Pokud jsou rohlíčky do růžova vyjmeme plechy pomocí chňapky z trouby.
- Upečené rohlíčky opatrně obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem. Bereme je z plechu opatrně aby se nám nezlomily a po obalení v cukru je skládáme do krabice. Krabici uložíme do spíže nebo do mrazáku. Vanilkové rohlíčky tak rychleji zkřehnou. Na vánočním stole se budou skvěle vyjímat.
- Dobrou chuť!