Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky křehké jak je dělala naše babička. Jako děti jsme je milovali. Věřím že budou chutnat i vám.

Na těsto:

  • 200 g másla
  •   80 g cukr moučky
  •   80 g vlašských ořechů
  • 280 g hladké mouky
  •    2 ks žloutků
  • potravinářská folie
  • papír na pečení

Na obalení:

  • 200 g moučkového cukru
  •    1 ks vanilkový cukr

Postup vanilkové na rohlíčky křehké

  1. Připravíme si suroviny podle seznamu. Nejdříve vyndáme máslo z lednice a necháme ho změknout. Vlašské ořechy na jemno rozsekáme v robotu.
  2. Vybereme si dostatečně velkou mísu na zadělání těsta. Do mísy nejprve prosejeme mouku a cukr. Prosátou mouku a cukr smícháme s rozsekanými ořechy a s dvěma žloutky. Rukou nebo vařečkou do těsta zapracujeme máslo a vše rychle prohněteme na těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho alespoň jednu hodinu ztuhnout v lednici aby se z něj dobře tvarovali rohlíčky.
  3. Po hodině ztuhlé těsto vyjmeme z lednice. Zapneme si pečící troubu a vytemperujeme ji na 180 °C. Z  těsta tvarujeme na podložce nebo prkénku malé rohlíčky, které skládáme na plech vyložený papírem na pečení. Plech s rohlíčky dáme do trouby. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C dorůžova. Rohlíčky při pečení pravidelně v troubě kontrolujeme jak jsou upečené, aby z nich nebyly černoušci :-). Pokud jsou rohlíčky do růžova vyjmeme plechy pomocí chňapky z trouby.
  4. Upečené rohlíčky opatrně obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem. Bereme je z plechu opatrně aby se nám nezlomily a po obalení v cukru je skládáme do krabice. Krabici uložíme do spíže nebo do  mrazáku. Vanilkové rohlíčky tak rychleji zkřehnou. Na vánočním stole se budou skvěle vyjímat.
  5. Dobrou chuť!
Sdílejte na: