Smažený květák v horkovzdušné fritéze je zdravější než smažený na pánvi. Je to vhodné pro lidi, kteří musí omezit spotřebu tuku.
Postup na smažený květák v horkovzdušné fritéze
- Syrový květák nožem zbavíme listů a košťálu a umyjeme ve vlažné vodě.
- Květák osušíme a nakrájíme na růžičky, vložíme do hrnce s vroucí a osolenou vodou.
- Růžičky květáku uvaříme do poloměkka.
- Uvařený květák scedíme, ochladíme vodou a nechte okapat.
- Vychladlé růžičky květáku obalíme v trojobalu v hladké mouce, rozšlehaném osoleném vajíčku a ve strouhance.
- Na pánvi předsmažíme v dostatečném množství oleje obalený květák do růžova.
- Horkovzdušnou fritézu ohřejeme na 200 °C.
- Vložíme obalené růžičky květáku a fritujeme je asi 10 - 15 min. Podle potřeby je v půli fritování rychle otočíme aby se osmažily z obou stran rovnoměrně.
- Když jsou hotové a strouhanka zezlátla přendáme je na talíř a podáváme je s bramborem, bramborovou kaší nebo hranolky.
- Dobrou chuť!