Vánoční perníčky hned měkké

Vánoční perníčky hned měkké

Vánoční perníčky, které jsou hned měkké. Vánoční perníčky patří na tradiční vánoční stůl. Každá kuchařská kniha vám doporučí, péci perníčky aspoň tři týdny před Vánocemi aby se rozležely. To neplatí pro tento recept. Tyto vánoční perníčky jsou hned měkké. Součástí receptu je i postup na zdobení perníčků a recept na bílkovou polevu na perníčky.

Suroviny na vánoční perníčky:

Na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 140 g cukru moučka
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce tekutého medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 žloutek rozšlehaný ve vodě na potření po upečení
  • pečící papír
  • mikrotenová folie
  • vykrajovátka na těsto

Bílková poleva na zdobení perníčků suroviny:

  • 1 bílek
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 lžička solamylu (bramborový škrob)
  • pár kapek citronové šťávy

Postup:

Připravíme si suroviny podle seznamu. Nejdříve vyndáme máslo z lednice a necháme ho změknout. Vybereme si dostatečně velkou mísu na zadělání těsta. Do mísy nejprve prosejeme cukr. Smíchejte v míse prosátý cukr moučku s hladkou moukou, kořením a sodou. Přidejte ostatní suroviny a důkladně zpracujte na hladké těsto. Pokud máte kuchyňského robota, můžete ho použít a ušetříte si námahu. Hladké těsto zabalte do mikrotenové fólie a nechte ho několik hodin nejlépe přes noc v chladnu odležet.

Druhý den odleželé těsto vyválejte na vále posypaném moukou na placku síly asi 5 mm a pomocí vykrajovátek na těsto vykrájejte perníčky. Vykrájené perníčky naskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pokud vykrajovátka nemáte můžete si je zakoupit v každých domácích potřebách.

Troubu předehřejte na 160°C. A nechte perníčky péci 8 až 10 minut.

Mezitím si v malé misce vidličkou rozmíchejte žloutek s jednou lžící pitné vody. Když jsou perníčky upečené ihned po vytažení z trouby je ještě horké potřete na horní straně rozšlehaným žloutkem s vodou, aby se pěkně leskly. Nechte perníčky vychladnout. Tak a perníčky máme upečené a můžeme se pustit do zdobení. Nejprve si musíme připravit polevu na zdobení perníčků.

Poleva na zdobení perníčků

Cukr moučku alespoň třikrát prosejte. Vymíchejte nebo našlehejte přesátý cukr moučka s bílkem a přidejte pár kapek šťávy z citronu. Hustotu si musíte vyzkoušet poleva by neměla ze lžíce stékat, ale jen mírně jakoby padat.

Zdobení vánočních perníčků

Nevíte si rady jak na zdobení vánočních perníčků? Podívejte se na níže uvedené video – postup od zkušené hospodyně včetně vzorů na zdobení.

Ozdobené perníčky sušíme a až poté skládáme je do krabice. Krabici uložíme do spíže. Na vánočním stole se budou skvěle vyjímat.

Dobrou chuť!

Vánoční perníčky jsou hotové. Jiný druh vánočního cukroví naleznete na našich stránkách v rubrice recepty na vánoční cukroví.

Zdobení vánočních perníčků postup

Sdílejte na: