Čočková polévka je jednoduchý a rychlý recept na zdravou a chutnou novoroční polévku. Podle lidových tradic by se měla na Nový rok 1. ledna jíst čočka. Tak si z ní uvaříme polévku.
Obsah
ToggleSuroviny
- 2 lžíce sádla
- 1 ks cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 litr vývaru
- 300 g čočky
- 2 ks brambor
- 1 ks mrkve
- 2 stroužky česneku
- bobkový list
- nové koření
- mletý pepř
- sůl
- sušená majoránka
Postup
- Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli.
- Přidáme čočku, kterou zahustíme lžící hladké mouky, vše opět trochu osmahneme.
- Zalijeme vodou, přidáme koření a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Vaříme na mírném ohni, až čočka změkne.
- Přidáme česnek utřený se solí, opepříme, dáme majoránku a osolíme.
- Polévku podáváme s na kostky nakrájeným chlebem opečenými na sádle nebo aby byla polévka vydatnější tak do ní nakrájíme na kolečka párek nebo klobásu.
- Dobrou chuť!