Čočková polévka

Čočková polévka

Čočková polévka je jednoduchý a rychlý recept na zdravou a chutnou novoroční polévku. Podle lidových tradic by se měla na Nový rok 1. ledna jíst čočka. Tak si z ní uvaříme polévku.

Suroviny

  • 2 lžíce sádla
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 litr vývaru
  • 300 g čočky
  • 2 ks brambor
  • 1 ks mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • bobkový list
  • nové koření
  • mletý pepř
  • sůl
  • sušená majoránka

Postup

  1. Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli.
  2. Přidáme čočku, kterou zahustíme lžící hladké mouky, vše opět trochu osmahneme.
  3. Zalijeme vodou, přidáme koření a za stálého míchání přivedeme k varu.
  4. Vaříme na mírném ohni, až čočka změkne.
  5. Přidáme česnek utřený se solí, opepříme, dáme majoránku a osolíme.
  6. Polévku podáváme s na kostky nakrájeným chlebem opečenými na sádle nebo aby byla polévka vydatnější tak do ní nakrájíme na kolečka párek nebo klobásu.
  7. Dobrou chuť!

Marcel Ihnačák kuchyně Lidlu