Švédské masové kuličky IKEA originální recept

Švédské masové kuličky IKEA

Masové kuličky proslavila nábytkářská firma IKEA, která je jako jednoduché, levné a rychlé jídlo nabízí ve svých restauracích po celém světě. IKEA se nyní rozhodla podělit se s lidmi o recept na tuto známou pochutinu. Švédské kuličky podává IKEA se smetanovou omáčkou a brusinkami.

Suroviny na masové kuličky

  • 100 g strouhanky
  • 5 lžic mléka
  • 1 ks cibule
  • 500 g mleté vepřové maso
  • 250 g mleté hovězí maso
  • 1 ks stroužek česneku
  • 1 ks vejce
  • pepř
  • sůl

Suroviny na krémovou omáčku

  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml hovězího vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 1 lžička dijonské hořčice

Postup

    důkladně smíchejte hovězí a vepřové maso, přidejte vejce, strouhanku, najemno nakrájenou cibuli, česnek, přidejte pět lžiček mléka, osolte a opepřete. Následně znovu celou směs důkladně promíchejte. Ze směsi vytvořte stejně velké kuličky. Množství směsi by vám mělo vystačit zhruba na dvacet kousků. Hotové kuličky nechejte dvě hodiny odpočinout v lednici. Při tepelné úpravě budou lépe držet pohromadě. Uleželé kuličky osmahněte na pánvi s rozpáleným olejem ze všech stran, až kuličky dostanou požadovanou hnědou barvu. Následně je na plechu dalších 30 minut pečte v troubě na 180 stupňů. Mezitím, co budou kuličky v troubě, připravte si omáčku. V pánvi rozpusťte máslo a přimíchejte mouku a dvě minuty míchejte. Následně přidejte oba druhy vývaru a přiveďte směs k varu. Nakonec přidejte smetanu, dvě čajové lžičky sójové omáčky a jednu dijonské hořčice. Opět nechte povařit, promíchejte a nechte omáčku zhoustnout. Masové kuličky podávejte přelité smetanovou omáčkou, jako přílohu můžete zvolit brambory či hranolky. K jídlu se rovněž hodí brusinky.

Nejchutnější Švédské masové kuličky recept, ala IKEA, lehké a lahodné recept, Vařte s Majklem

Udělejte si je doma

Švédské masové kuličky IKEA