Masové kuličky proslavila nábytkářská firma IKEA, která je jako jednoduché, levné a rychlé jídlo nabízí ve svých restauracích po celém světě. IKEA se nyní rozhodla podělit se s lidmi o recept na tuto známou pochutinu. Švédské kuličky podává IKEA se smetanovou omáčkou a brusinkami.
- 100 g strouhanky
- 5 lžic mléka
- 1 ks cibule
- 500 g mleté vepřové maso
- 250 g mleté hovězí maso
- 1 ks stroužek česneku
- 1 ks vejce
- pepř
- sůl
Suroviny na krémovou omáčku
- 40 g másla
- 40 g hladké mouky
- 150 ml zeleninového vývaru
- 150 ml hovězího vývaru
- 150 ml smetany ke šlehání
- 2 lžičky sójové omáčky
- 1 lžička dijonské hořčice
Postup
-
důkladně smíchejte hovězí a vepřové maso, přidejte vejce, strouhanku, najemno nakrájenou cibuli, česnek, přidejte pět lžiček mléka, osolte a opepřete. Následně znovu celou směs důkladně promíchejte.Ze směsi vytvořte stejně velké kuličky. Množství směsi by vám mělo vystačit zhruba na dvacet kousků. Hotové kuličky nechejte dvě hodiny odpočinout v lednici. Při tepelné úpravě budou lépe držet pohromadě.Uleželé kuličky osmahněte na pánvi s rozpáleným olejem ze všech stran, až kuličky dostanou požadovanou hnědou barvu. Následně je na plechu dalších 30 minut pečte v troubě na 180 stupňů.Mezitím, co budou kuličky v troubě, připravte si omáčku. V pánvi rozpusťte máslo a přimíchejte mouku a dvě minuty míchejte. Následně přidejte oba druhy vývaru a přiveďte směs k varu. Nakonec přidejte smetanu, dvě čajové lžičky sójové omáčky a jednu dijonské hořčice. Opět nechte povařit, promíchejte a nechte omáčku zhoustnout.Masové kuličky podávejte přelité smetanovou omáčkou, jako přílohu můžete zvolit brambory či hranolky. K jídlu se rovněž hodí brusinky.