Francouzské palačinky na slano pravé Gelettes recept na těsto a tipy na náplň. Klenot francouzské kuchyně se dělí na Crêpes a Galettes. Crêpes jsou sladké z pšeničné mouky tak jak je známe my doma a Galettes jsou na slano a dělají se z pohankové mouky. Jsou opravdu výborné!
Obsah
ToggleSuroviny na těsto
- 150 g pohankové mouky
- 2 vejce
- sůl
- 250 ml vody
- 1 lžíce piva
- 30 g sádla nebo slaného másla
Suroviny na slano
- 100 g sýr nejlépe ementál
- vejce
- 100 g šunka
- černý pepř
- 200 g dušený špenát
Těsto na palačinky
- Pomocí sítka důkladně prosejte mouku aby v ní nebyly hrudky.
- Ručním šlehačem rozmíchejte v mírně osoleném vodě pohankovou mouku. Pak rozklepněte vejce a rozmíchejte až vznikne těsto, které půjde nabrat sběračkou (ani řídké ani husté). Francouzi přidávají trochu piva jako kvasnice. Galettes jsou pak nadýchané.
- Těsto necháte v chladu minimálně hodinu odpočinout.
- Na pánvi zahřejte opravdu malé množství sádla nebo slaného másla.
- Když se tuk rozpustí a zahřeje, naběračkou rozlijte trochu těsta na celou plochu pánve a na mírném ohni ho osmažte z obou stran. Palačinky by měly být tenké jako pergamen.
- Hotové palačinky můžete skládat na mělký talíř na sebe.
Náplň na slano
- Hotové francouzské palačinky na slano položte postupně znovu na zahřátou omaštěnou pánev a posypejte každou palačinku nakrájeným ementálem.
- Vyklepněte na ni do prostředka vejce a na mírném ohni ho lehce opečte jako volské oko. Okraje vejce posypte pepřem a nakrájenou šunkou.
- Když je vejce hotové přeložte okraje tak, že vytvoříte jakési psaníčko jak vidíte na obrázku nahoře.
- Nebo ji můžete namazat dušeným špenátem a opět přeložte okraje tak, že vytvoříte jakési psaníčko.