Francouzské palačinky na slano Galettes

Francouzské palačinky na slano – pravé Galettes

Francouzské palačinky na slano pravé Gelettes recept na těsto a tipy na náplň. Klenot francouzské kuchyně se dělí na Crêpes a Galettes.  Crêpes jsou sladké z pšeničné mouky tak jak je známe my doma a Galettes jsou na slano a dělají se z pohankové mouky. Jsou opravdu výborné!

  • 150 g pohankové mouky
  • 2 vejce
  • sůl
  • 250 ml vody
  • 1 lžíce piva
  • 30 g sádla nebo slaného másla

Suroviny na slano

  • 100 g sýr nejlépe ementál
  • vejce
  • 100 g šunka
  • černý pepř
nebo

Těsto na palačinky

  1. Pomocí sítka důkladně prosejte mouku aby v ní nebyly hrudky.
  2. Ručním šlehačem rozmíchejte v mírně osoleném vodě pohankovou mouku. Pak rozklepněte vejce a rozmíchejte až vznikne těsto, které půjde nabrat sběračkou (ani řídké ani husté). Francouzi přidávají trochu piva jako kvasnice. Galettes jsou pak nadýchané.
  3. Těsto necháte v chladu minimálně hodinu odpočinout.
  4. Na pánvi zahřejte opravdu malé množství sádla nebo slaného másla.
  5. Když se tuk rozpustí a zahřeje, naběračkou rozlijte trochu těsta na celou plochu pánve a na mírném ohni ho osmažte z obou stran. Palačinky by měly být tenké jako pergamen.
  6. Hotové palačinky můžete skládat na mělký talíř na sebe.

Náplň na slano

  1. Hotové francouzské palačinky na slano položte postupně znovu na zahřátou omaštěnou pánev a posypejte každou palačinku nakrájeným ementálem.
  2. Vyklepněte na ni do prostředka vejce a na mírném ohni ho lehce opečte jako volské oko. Okraje vejce posypte pepřem a nakrájenou šunkou.
  3. Když je vejce hotové přeložte okraje tak, že vytvoříte jakési psaníčko jak vidíte na obrázku nahoře.
  4. Nebo ji můžete namazat dušeným špenátem a opět přeložte okraje tak, že vytvoříte jakési psaníčko.

Videorecept jak se dělají slané Galettes ve Francii

Sdílejte na: