Hemenex se šunkou – Ham and Eggs je výborný jednoduchý americký recept na rychlou snídani nebo večeři, který zdomácněl i v České republice. Uvádím obě varianty jak českou tak americkou.
Suroviny:
- 4 vajíčka
- 4 plátky šunky
- máslo nebo olej na smažení
- sůl a pepř podle chuti
Postup na Hemenex se šunkou – Ham and Eggs:
1. Česká varianta na Hemenex:
- Rozehřejte pánvičku na středním ohni a dejte na ni máslo nebo olej.
- Vložte na pánvičku plátky šunky (za socialismu se používal místo drahé šunky měkký salám Gothaj nebo salám Junior) a opečte je z jedné strany, dokud nebudou lehce zlatavé.
- Na šunku rozklepněte celá vajíčka. Osolte a opepřete podle chuti.
- Smažte hemenex na středním ohni, dokud není hotový podle Vaší představy.
- Podávejte teplý a můžete ho ozdobit bylinkami podle svého gusta.
2. Americká varianta na Ham and Eggs:
- Rozehřejte pánvičku na středním ohni a dejte na ni máslo nebo olej.
- Vložte na pánvičku plátky šunky a opečte je z obou stran, dokud nebudou lehce zlatavé.
- Odstraňte šunku z pánvičky a nechte ji stranou.
- Rozbijte vajíčka do pánvičky a opatrně rozklepněte žloutky. Osolte a opepřete podle chuti.
- Smažte vajíčka na středním ohni, dokud nejsou hotová podle Vaší představy (můžete je otočit, pokud chcete mít pečené z obou stran).
- Položte plátky šunky na talíř a navrch položte vajíčka.
- Podávejte horké a můžete je ozdobit bylinkami podle svého gusta.
Dobrou chuť!
Odkazy: