Recept na maki sushi

Maki sushi – recept na domácí přípravu

Maki sushi je nejznámější druh japonského sushi. Je to rýžová rolka s náplní obalená sušenou řasou nori. Je to poměrně pracný recept, který vám, ale zachutná! Připravte si ho doma. Ale jen pokud jste fanda do vaření a sushi.

Suroviny:

  • 2 hrnky japonské rýže na sushi
  • 2 1/4 hrnky vody
  • 3-4 lžíce octa na sushi (nebo jiného rýžového octa)
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • nori (sušené řasy)
  • plátky čerstvého lososa nebo tuňáka
  • avokádo
  • salátová okurka
  • wasabi (japonský křen)
  • sójová omáčka
  • bambusová podložka na sushi (makisu)
  • ostrý nůž
maki sushi recept pomůcky

Rozložení pomůcek a surovin

Postup na Maki sushi:

  1. Připravte rýži: Rýži si nejdříve propláchněte studenou vodou, dokud nebude voda čirá. Pak ji dejte do hrnce a přidejte 2 1/4 hrnky vody. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na minimum. Nechte vařit pod pokličkou asi 15 minut, dokud voda úplně nevyvaří.
  2. Připravte octovou směs: V malé míse smíchejte 3-4 lžíce octa na sushi, 2 lžíce cukru a 1 lžičku soli. Směs promíchejte, dokud se cukr a sůl nerozpustí.
  3. Promíchejte rýži a octovou směs: Vařenou rýži dejte do velké mísy a postupně přidejte octovou směs, přitom rýži jemně míchejte aby se octová směs rovnoměrně rozložila v rýži. Nechte rýži vychladnout.
  4. Různé náplně na Maki sushi:

  5. Připravte si ingredience: Lososa nebo tuňáka nakrájejte na tenké plátky. Avokádo oloupejte a nakrájejte na tenké proužky. Okurku oloupejte, vyjměte semena a nakrájejte na tenké proužky.
  6. Položte řasu nori na bambusovou podložku: Nori položte na bambusovou podložku hladkou stranou. Pokud nori není přesně stejně velká jako podložka, opatrně ji odstřihněte.
  7. Položte rýži na nori: Rýži položte na nori a rovnoměrně ji rozprostřete, ponechte ale malý okraj bez rýže, asi 2 cm. Rýži rukou stlačte, aby se dobře slepila.
  8. Na rýži položte plátky lososa, avokáda a okurky. Pokud chcete, můžete také přidat malou lžičku wasabi pasty.
  9. Srolujte sushi: Sushi začněte rolovat od kraje, který je pokryt rýží. Držte ingredience pevně a pomalu zahajte rolování pomocí bambusové podložky, tlačte jemně a pevně, aby se sushi dobře slepilo. Až dorolujete na konec, tlačte pevně, aby se sushi dobře slepilo.
  10. Nakrájejte sushi: Sushi přeneste na krájecí prkénko a nakrájejte ostrým nožem na kousky o velikosti 2-3 cm. Pokud je sushi lepivé, potřete si nůž olejem nebo vodou, aby se sushi nelepila.
  11. Servírujte a podávejte: Podávejte s wasabi pastou a sójovou omáčkou.
  12. Toto je základní recept na maki sushi. Můžete samozřejmě měnit ingredience a experimentovat s různými kombinacemi. Doufám, že se Vám sushi podaří a bude chutnat. Dobrou chuť!
Sdílejte na: