Hovězí vývar výborný a silný může být výtečná polévka k nedělnímu obědu nebo po zcezení čirý jako polotovar pro ochucení omáček.
Obsah
ToggleSuroviny
- 2 ks mrkve
- 1 ks petržele
- 1/2 celeru
- 1 ks cibule
- 0,5 kg hovězí kosti a/nebo hovězí maso zadní
- 2 ks bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- 5 kuliček pepř černý celý
- petrželová nať nebo pažitka
- sůl
Postup
- Zeleninu očistíme a nakrájíme na velké kusy. Cibuli můžeme, kvůli barvě, nechat jednu vrstvu slupky.
- Maso a kosti opláchneme a vložíme je s kořením a zeleninou do hrnce se studenou vodou.
- Na mírném ohni vaříme pomalu pod pokličkou 2 až 3 hodiny aby se vývar nezakalil. Gurmeti vaří takzvaný pomalu tažený vývar v pomalém hrnci až 4 hodiny.
- Na hladině se při varu vytvoří pěna, kterou odebíráme lžící a zahodíme.
- Když je polévka hotová necháme ji 10 minut ustát, aby se usadila.
- Polévku přecedíme na čistý vývar, který můžeme použít na ochucení omáček nebo nakrájíme uvařenou zeleninu, zvlášť uvařené polévkové nudle, nakrájené uvařené maso a/nebo játrové knedlíčky a máme sváteční polévku.
- Posypeme sekanou petrželovou natí nebo pažitkou.
- Úspěch zaručen!