Kokosky z bílků

Kokosky z bílků

Kokosky z bílků jsou patří mezi nejoblíbenější vánoční cukroví. Ale můžete si je upéci i v červenci!

Suroviny na kokosky z bílků:

Na těsto:

  • 250 g bílků
  • 430 g krupicového cukru
  • 250 g strouhaného kokosu
  • pečící papír
  • cukrářský sáček (nemusí být)

Postup:

Připravíme si suroviny podle seznamu. Do mísy nejprve prosejeme cukr. Připravte si vodní lázeň. Jak na to? Použijte větší hrnec a dostatečně velkou mísu, bílky během přípravy nabydou. Do hrnce nalijeme vodu a přivedeme ji k varu, pak teplotu snížíme a udržujeme na mírném ohni. Na hrnec dáme mísu s bílky a moučkovým cukrem, metličkou neustále mícháme, dokud směs není teplá a nejde z ní pára. Bílkovou směs poté vyšleháme ručním šlehačem na sníh. Přidáme kokos a opatrně mícháme do vychladnutí.

Naplníme směsí cukrářský sáček a na plech vyložený pečícím papírem stříkáme kolečka o průměru asi 4 cm. Pokud nemáte cukrářský sáček můžete hromádky vytvářet na plechu navlhčenýma rukama rovnou ze lžíce nebo vařečky. Před pečením necháme kokosky oschnout, přibližně hodinu.

Pečeme v troubě rozehřáté na 130°C přibližně 20 minut, dokud nejsou hnědé. Pak teplotu snížíme o 20°C a pečeme ještě 5 minut. Jestli je kokoska hotová, vyzkoušíme odtrhnutím od papíru, pokud jde odtrhnout, pak jsou upečené. Hotové kokosky skládáme do krabice. Krabici uložíme do spíže. Na vánočním stole se budou skvěle vyjímat.

Dobrou chuť!

Kokosky z bílků jsou hotové. Jiný druh vánočního cukroví naleznete na našich stránkách v rubrice Vánoční cukroví recepty.

Sdílejte na: