Masové kuličky proslavila nábytkářská firma IKEA, která je jako jednoduché, levné a rychlé jídlo nabízí ve svých restauracích po celém světě. Švédské kuličky podává IKEA se smetanovou omáčkou a brusinkami. My si je dnes uvaříme na italský způsob s rajskou omáčkou a těstovinami.
Obsah
ToggleSuroviny
- 1 ks bílý rohlík
- 100 ml mléko
- 1 ks cibule
- 250 g mleté vepřové maso
- 250 g mleté hovězí maso
- 1 ks stroužek česneku
- 1 ks vejce
- mleté nového koření
- mletý zázvor
- pepř
- sůl
Postup
- Do zadělávací mísy nalámeme rohlík, zalijte ho mlékem a zamícháme. Necháme ho chvíli odpočinout.
- Mezitím si nakrájíme na drobno cibuli a česnek prolisujeme.
- K rozmočenému rohlíku přidáme do mísy mleté hovězí a vepřové maso, nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, vejce, koření, sůl a masovou směs dobře rukou nebo vařečkou promícháme.
- Navlhčenýma rukama uválíme asi 3 cm velké kuličky.
- Hotové kuličky pokládáme s dostatečným odstupem na plech vyložený pečicím papírem.
- Troubu si předehřejeme na 200 °C.
- Kuličky pečeme 15 až 20 minut dozlatova až je maso propečené.
- Upečené kuličky podáváme s bramborovou kaší nebo na italský způsob s rajskou omáčkou, vařenými těstovinami, posypané parmazánem a čerstvou bazalkou.