Pracny

Pracny

Pracny jsou skvělé vánoční cukroví z vlašských ořechů, kakaa a skořice. Říká se jim také medvědí tlapky. Je to jako u jiných receptů, že se pro jedno cukroví zažije více krajových názvů. Jsou moc dobré. Nejlepší recept jaký znám. Nechybějí na žádném vánočním stole.

Suroviny na Pracny:

  • 250 g másla
  • 350 g polohrubé mouky
  • 180 g cukru moučky
  • 100 g vlašských ořechů
  • 50 g kakaa
  • 2 ks mletého hřebíčku
  • 2 lžičky mleté skořice
  • kůra z půlky bio citrónu chemicky neošetřeného
  • potravinářská folie
  • formičky na pracny

Na obalení – posypání:

  • 200 g cukru moučky
  • 1 balíček vanilkového cukru

Postup:

Připravíme si suroviny podle seznamu. Nejdříve vyndáme máslo z lednice a necháme ho změknout. Vybereme si dostatečně velkou mísu na zadělání těsta.
Z přesáté mouky, změklého másla, cukru, koření, kakaa a nastrouhané kůry z bio citronu důkladně vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice přes noc uležet.

Druhý den těsto natvarujeme do formiček, uvnitř musí být tenké, okraje uhlazené. Formičky na pracny nevymazáváme, jejich teplota by měla být stejná jako teplota těsta. Formičky se dají koupit v každých domácích potřebách nebo v e-shopu zde formičky na pracny.

Naplněné formičky vkládáme na plech, společně pečeme vždy stejné velikosti, aby se stejnoměrně propékaly. Pečeme v troubě nastavené na teplotu 180 °C. pečeme asi 10 minut. Občas je kontrolujeme aby se nespálily. Formičky vyndáváme z trouby. Když mírně vystydnou, vyklepneme je. Do zchladlých formiček dáme novou dávku, aniž bychom je vymazávali. Hotové pracny obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru a skládáme do krabice. Krabici uložíme do spíže. Na vánočním stole se budou skvěle vyjímat.

Dobrou chuť!

Sdílejte na: