Išelské dortíčky

Išelské dortíčky

Išelské dortíčky jsou slavný recept na klasické pravé vánoční cukroví. Také se jim říká išlské dortíčky nebo išelské cukroví německy Ischler Törtchen. Vznikly v rakouských alpských lázních Bad Ischlu a rakouský císař František Josef I., který měl v Bad Ischlu lovecký zámeček je prý miloval.

Suroviny na Išelské dortíčky:

  • 280 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 80 g nesolených mletých loupaných mandlí nebo vlašských ořechů
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 ks žloutku
  • kůra z 1 bio citronu chemicky neošetřeného
  • čokoládová poleva
  • loupané celé mandle nesolené na ozdobení
  • potravinářská folie
  • papír na pečení

Suroviny na náplň:

  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 1 lžíce meruňkového džemu
  • 1 lžíce rumu

Postup:

Připravíme si suroviny podle seznamu. Nejdříve vyndáme máslo z lednice a necháme ho změknout. Vybereme si dostatečně velkou mísu na zadělání těsta.

Do mísy prosijeme mouku, přidáme změklé máslo, jemně mleté mandle nebo vlašské ořechy, cukr moučku, kakao, žloutek a strouhanou citrónovou kůru. Vše důkladně vypracujeme na tužší těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme rozležet v chladničce alespoň hodinu (nebo lépe přes noc). Druhý den vyndáme těsto z chladničky a vyválíme z těsta placku asi 3 mm silnou jako na linecké těsto. Když je těsto vyválené vykrajujeme z něj kolečka o průměru asi 4 cm. Kolečka pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.

Pečeme v troubě nastavené na teplotu 150 °C. Pečeme asi 10 minut. Občas je kontrolujeme aby se nespálily.
Po upečení kolečka necháme vychladnout. Mezitím si připravíme náplň: změklé máslo, mleté vlašské ořechy a cukr moučku utřeme. Přimícháme rum a meruňkový džem. Vznikne fantastický krém, kterým spojujeme vždy dvě kolečka která skládáme na talíř.

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládovou polevu a a išelské dortíčky opatrně poléváme z horní strany. Čokoládovou polevu buď koupíme nebo vyrobíme takhle.

Čokoládová poleva:

Na 100 g čokolády na vaření 30–50 g ztuženého pokrmového tuku (Omega)
Nad vodní lázní rozehřejeme čokoládu s tukem, dobře promícháme.

Išlské dortíčky polité čokoládou pokládáme na nepřilnavou podložku (igelit, plastové prkénko nebo silikon) aby se nepřilepily. Do středu dortíčku opatrně vtiskneme půlku nebo tenčí plátek loupané mandle a necháme čokoládu ztuhnout. Po ztuhnutí čokoládové polevy hotové cukroví skládáme do krabice. Krabici uložíme do spíže. Na vánočním stole se budou skvěle vyjímat.

Dobrou chuť!

 

Sdílejte na: