Smažený sýr v horkovzdušné fritéze

Smažený sýr v horkovzdušné fritéze

Smažený sýr v horkovzdušné fritéze, smažák neboli smážo je oblíbená česká hospodská klasika.  Udělejte si ho doma. Je opravdu výtečný!

Suroviny

  • 400 g sýra Eidam vcelku
  • 2 vejce
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • olej
  • sůl

Postup na smažený sýr v horkovzdušné fritéze

  1. Sýr eidam nakrájíme na 1 cm silné plátky.
  2. Vejce rozšleháme a mírně osolíme.
  3. Plátky eidamu namočíme do studené vody.
  4. Poté je obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Prostě v trojobalu podobně jako řízky.
  5. Takto obalený sýr dostatečně pokapeme olejem (olivovým, řepkovým) a dáme je do horkovzdušné fritézy vyhřáté na 200 °C.
  6. Se sýrem můžeme do fritézy dát i hranolky jako přílohu a fritovat je společně.
  7. Smažíme až do doby kdy strouhanka na sýru zezlátne.
  8. Dobrou chuť!