Játrové knedlíčky domácí jsou výtečný klasický polévkový doplněk české kuchyně. Používá se do nedělního hovězího vývaru.
Obsah
ToggleSuroviny
- 1 ks malé cibule
- 1 ks stroužku česneku
- 100 g drůbežích nebo vepřových jater
- 25 g másla
- 1 ks vejce
- 100 g strouhanky
- majoránka
- pepř
- sůl
Postup
- Česnek oloupeme a prolisujeme, cibuli na jemno nakrájíme.
- Drůbeží nebo vepřová játra omyjeme pod tekoucí vodou, odblaníme a rozmixujeme nebo nameleme na masovém mlýnku.
- Namletá játra dáme do zadělávací mísy, přidáme nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, syrové vejce, máslo, majoránku, osolíme a opepříme a vzniklou hmotu promícháme.
- V případě potřeby hmotu zahustíme strouhankou a necháme čtvrt hodiny odpočinout.
- Hmotu si rozdělíme na malé kousky a na prkénku posypaným strouhankou vyválíme 2 cm velké knedlíčky.
- Játrové knedlíčky dáme vařit do osolené vařící vody. Vaříme na středním stupni asi 5 minuty, dokud nevyplavou na hladinu.
- Uvařené knedlíčky vyjmeme naběračkou a dáme je hotového vývaru. Polévku můžeme doplnit polévkovou zeleninou a nudlemi.
- První chod nedělního oběda je hotov!