Svíčková na smetaně je česká klasika na nedělní oběd. Dá se dělat jako pravá hovězí nebo se sekanou. Je opravdu výtečná! Dnes si ukážeme variantu s hovězí svíčkovou.
- 800 g hovězí svíčkové
- 50 g slaniny
- 1 větší cibule
- 250 g kořenové zeleniny
- 3 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 3 dl smetany
- 1 bobkový list
- 4 kuličky nového koření
- 3 dl vývaru
- 4 kuličky pepře
- sůl
- citronová šťáva
- cukr
- brusinkový kompot nebo džem
Postup
- Špek nakrájíme na špalíčky silné asi 1 cm. Špalíčky pak dáme na dvě hodiny do mrazničky. Ostrým, úzkým nožem uděláme do masa otvory a do nich protkneme špalíčky špeku.
- Osolené a opepřené maso nejprve na pánvi opečeme na sádle. Maso vyndáme z pánve.
- Očistíme zeleninu a nakrájíme jí na drobné kostičky. Ve výpeku po mase osmažíme zeleninu dozlatova. Když je osmažená přidáme cibuli a také osmažíme. Přisypeme cukr a přilijeme ocet. Vyvaříme ho. Přidáme hovězí vývar.
- Připravíme si pekáč. Do pekáče dáme maso a zalijeme ho zeleninovou omáčkou.
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Pekáč přiklopíme a dáme do trouby péci. Maso pečeme asi dvě hodiny. Občas ho otočíme.
- Maso vyndáme zvlášť z pekáče a omáčku slijeme.
- Z omáčky vylovíme koření. Tyčovým mixérem zeleninu rozmixujte najemno. Přidáme smetanu a máslovou jíšku. Smetanu a jíšku rozmícháme v omáčce. Omáčku čtvrt hodiny provaříme.
- Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou, brusinkovým džemem nebo kompotem a houskovým knedlíkem.
- Dobrou chuť!