Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně je česká klasika na nedělní oběd. Dá se dělat jako pravá hovězí nebo se sekanou. Je opravdu výtečná! Dnes si ukážeme variantu s hovězí svíčkovou.

  • 800 g hovězí svíčkové
  • 50 g slaniny
  • 1 větší cibule
  • 250 g kořenové zeleniny
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 3 dl smetany
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky nového koření
  • 3 dl vývaru
  • 4 kuličky pepře
  • sůl
  • citronová šťáva
  • cukr
  • brusinkový kompot nebo džem

Postup

  1. Špek nakrájíme na špalíčky silné asi 1 cm. Špalíčky pak dáme na dvě hodiny do mrazničky. Ostrým, úzkým nožem uděláme do masa otvory a do nich protkneme špalíčky špeku.
  2. Osolené a opepřené maso nejprve na pánvi opečeme na sádle. Maso vyndáme z pánve.
  3. Očistíme zeleninu a nakrájíme jí na drobné kostičky. Ve výpeku po mase osmažíme zeleninu dozlatova. Když je osmažená přidáme cibuli a také osmažíme. Přisypeme cukr a přilijeme ocet. Vyvaříme ho. Přidáme hovězí vývar.
  4. Připravíme si pekáč. Do pekáče dáme maso a zalijeme ho zeleninovou omáčkou.
  5. Troubu předehřejeme na 180 °C. Pekáč přiklopíme a dáme do trouby péci. Maso pečeme asi dvě hodiny. Občas ho otočíme.
  6. Maso vyndáme zvlášť z pekáče a omáčku slijeme.
  7. Z omáčky vylovíme koření. Tyčovým mixérem zeleninu rozmixujte najemno. Přidáme smetanu a máslovou jíšku. Smetanu a jíšku rozmícháme v omáčce. Omáčku čtvrt hodiny provaříme.
  8. Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou, brusinkovým džemem nebo kompotem a houskovým knedlíkem.
  9. Dobrou chuť!

Svíčková na smetaně video Roman Paulus – kuchyně Lidlu

Sdílejte na: