Zelňačka s klobásou je jednoduchá a vydatná polévka. Můžete ji vylepšit a uvařit ji podle maminky s houbami, fazolemi, zakysanou smetanou nebo i se švestkami. Na Moravě jí říkají Valašská kyselica. Je opravdu výtečná!
- 1,5 litru vývaru
- 500 g bílého kysaného zelí
- 2 velké brambory
- 2 uzené klobásy
- 1 velká cibule
- sádlo
- hladká mouka
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- drcený kmín
- pepř
- sůl
Zelňačka s klobásou postup
- V hrnci na sádle osmažíme nakrájenou cibuli a mletý kmín. Přidáme hladkou mouku a umícháme jíšku.
- Přidáme nakrájenou klobásu, krátce osmažíme, nasypeme mletou papriku, bobkový list, ostatní koření, nakrájené brambory, zalijeme vývarem. Přisolíme a vaříme až jsou brambory měkké.
- Z kysaného zelí vymačkáme tekutinu a pokrájíme ho.
- Zelí přidáme do polévky a povaříme ho až změkne.
- Zelňačku podáváme s chlebem.
- Dobrou chuť!