Zelňačka s klobásou

Zelňačka s klobásou

Zelňačka s klobásou je jednoduchá a vydatná polévka. Můžete ji vylepšit a uvařit ji podle maminky s houbami, fazolemi, zakysanou smetanou nebo i se švestkami. Na Moravě jí říkají Valašská kyselica. Je opravdu výtečná!

  • 1,5 litru vývaru
  • 500 g bílého kysaného zelí
  • 2 velké brambory
  • 2 uzené klobásy
  • 1 velká cibule
  • sádlo
  • hladká mouka
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • drcený kmín
  • pepř
  • sůl

Zelňačka s klobásou postup

  1. V hrnci na sádle osmažíme nakrájenou cibuli a mletý kmín. Přidáme hladkou mouku a umícháme jíšku.
  2. Přidáme nakrájenou klobásu, krátce osmažíme, nasypeme mletou papriku, bobkový list, ostatní koření, nakrájené brambory, zalijeme vývarem. Přisolíme a vaříme až jsou brambory měkké.
  3. Z kysaného zelí vymačkáme tekutinu a pokrájíme ho.
  4. Zelí přidáme do polévky a povaříme ho až změkne.
  5. Zelňačku podáváme s chlebem.
  6. Dobrou chuť!

Vánoční zelňačka – Marcel Ihnačák – recepty Kuchyně Lidlu

Sdílejte na: