Kulajda

Kulajda

Kulajda je tradiční staročeská polévka s houbami a vejcem. Můžete ji mít i s chlebem jako večeři.  V polévce by nemělo chybět vejce rozklepnuté nebo natvrdo.

  • 1 l vývaru
  • 4 brambory
  • 3 vejce
  • 1 hrst hub (čerstvých nebo sušených)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 20 g másla
  • 1 celá smetana ke šlehání (33 % tuku)
  • 2 lžíce octa
  • cukr
  • kopr
  • bobkový list
  • celé nové koření
  • kmín
  • sůl
  • pepř

Postup polévka kulajda

  1. Do hrnci nalijeme vývar nebo vodu a když se vaří nasypeme do něj nakrájené brambory, houby, bobkový list, celé nové koření, kmín a osolíme. Vaříme až budou brambory měkké.
  2. Do smetany zašleháme mouku a přilijeme ji do hrnce. Povaříme ji na mírném ohni 10 minut.
  3. Přidáme kousek másla, nasekaný kopr a podle chuti sůl, cukr a ocet.
  4. Nakonec do každého talíře dáme vejce na ozdobu.
  5. Dobrou chuť!

Kulajda od Romana Pauluse z kuchyně Lidlu

A jak kulajdu připravují Kluci v akci

Sdílejte na: