Znojemská omáčka z hovězího nebo vepřového masa je klasický recept české kuchyně. Je opravdu výtečná!
- 500 g hovězí plec nebo zadní
- 150 g slanina
- 1 velká cibule
- 3 ks kyselé okurky
- sádlo
- vývar
- 2 lžíce hořčice
- pepř
- sůl
Znojemská omáčka postup
- Slaninu nakrájíme na klínky a dáme je na hodinu do mrazáku aby ztuhly na špikování.
- Do masa uděláme tenkým dlouhým nožem otvory a natlačíme do nich klínky slaniny. Prošpikované maso osolíme a opepříme.
- V hrnci rozpustíme sádlo a hovězí maso na něm ze všech stran zprudka opečeme a dáme ho na stranu. Pokrájenou cibuli a zbytek slaniny orestujeme ji, přidáme půlku nakrájených kyselých okurek, hořčici a také orestujte.
- Základ omáčky zahustíme jíškou a zalijeme vývarem. Jíšku dobře rozmícháme a přidáme maso vcelku. Přiklopíme a dusíme asi hodinu doměkka. Podle potřeby podléváme vývarem. Nakonec přidáme zbytek okurek a dochutíme. Maso vyjmeme a před podáváním nakrájíme na plátky.
- Podáváme s houskovým knedlíkem nebo s vařenou rýží.
- Dobrou chuť!